VVSG-GIS 16/12/2022

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

  • Getuigenissen VIP
  • Varia over adressen
  • Andere Varia

Getuigenissen VIP

In de VVSG GIS werkgroep gaven enkele gemeenten die reeds in VIP zijn ingestapt een korte demo over hoe hun software met de gegevens omgaat en welke de voor en nadelen zijn. In de opname van de vergadering, die beschikbaar is in de Teams omgeving van de werkgroep, kan je de demo’s herbekijken. In dit artikel staat in korte puntjes uitgeschreven wat opviel bij de presentatie van de verschillende software toepassingen. Achteraan het artikel staat een verslag van de opmerkingen, ga daar zeker eens lezen als je bedenkingen hebt over rooilijnplannen, onteigeningsvergunningen, bouwkundig erfgoed, terugmeldingen,…

Varia adressen

  • Lara 2.0 is nu door alle instanties echt goedgekeurd
  • In navolging van de uitleg van de KBO mapping die ons in de VVSG GIS werkgroep van september werd gegeven hebben 9 gemeentes feedback gegeven. De mensen van KBO waren er zeer tevreden mee. Er is nog een hoog percentage meldingsproblemen, dit zal verder uitgezocht worden.
  • Rijksregister is van plan om koninklijk besluit te maken waarin de regels rond vaststellen en toepassen van adressen bindend gemaakt zullen worden. Voorstel tot KB komt niet overeen  met regels die vastgezet werden, op 11 januari vergadering om dit verder te bekijken. Jan vraagt om vertegenwoordiging vanuit de gemeentes.
  • In bulk wijzigen in het CRAB kon lang geleden maar nu niet meer, eventueel via Cevi maar het gaat waarschijnlijk sneller als je het handmatig doet.

Andere varia

  • Er kwam een vraag over stadswaterlopen. Dit moet geïnventariseerd worden maar de plannen zijn van de jaren 30 en niet op schaal. In Mechelen werd/wordt dit door Pidpa in kaart gebracht, in Lier is de data beheerd door Aquafin.
  • Bavo Dhaene van Hasselt gaf ons een uitleg over de methodiek die hij heeft uitgedacht om de lengte aan straatkant van percelen te berekenen. De PowerPoint met zijn uitleg werd onderaan ter verruiming aan de tutorial op onze blog toegevoegd.
  • De VVSG GIS werkgroep zal de Teams omgeving gebruiken om verder samen te werken. In de komende weken wordt iedereen hiervoor uitgenodigd.
  • Er kwam een vraag om het document ‘GIS verplichtingen‘ die nu op Geopunt staat up te daten en te hosten. VVSG wil de hosting op zich nemen, Luk Janssens wil het nog een laatste keer handmatig updaten maar vraagt daarna een structurele oplossing.
  • Vanuit werkgroep DATA komt de vraag GDPR gevoelige data via Geopunt te kunnen ontsluiten, vanuit Landbouw en Visserij in het kader van bodemgebruikspercelen. Maar ook in de toekomst met vergunningen is het misschien een optie om dergelijke zaken vanuit gemeentes daar aan te bieden. Dit zal worden besproken in werkgroep datamanagement.
  • 28/02, 10u. Eerste gebruikersgroep Magda Online Kadaster Pro. Organisatie door Digitaal Vlaanderen, online, uitnodiging volgt.
    Tijdens de road show zullen de mogelijkheden van de huidige Kadaster Pro gedemonstreerd worden. Voorts wordt input gevraagd naar verbetertrajecten, denk maar aan grote kadastrale bevragingen (in bulk) en download naar lijstformaat (zoals csv). VLINTER werkt actief mee aan de voorbereiding, en verzamelt use-cases voor mogelijke productverbeteringen. Stuur ze naar b.boute@wvi.be met als titel ‘Kadaster Pro idee’.
  • De volgende VVSG GIS werkgroep gaat live door op 27 januari.

Volledig verslag en documentatie

Categorieën: VVSG

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.