VVSG GIS 26/04/2024 – verslag

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

  • GRB-meldingen – sensibiliseringscampagne (Ilse Van den Weghe – Digitaal Vlaanderen)
  • Varia:
    1. Finaliteiten gebruik kadastergegevens
    2. Partnerdag Geo- en Open Data van Digitaal Vlaanderen op vrijdag 24 mei. Warm aanbevolen!

GRB-meldingen – sensibiliseringscampagne (Ilse Van den Weghe – Digitaal Vlaanderen)

Ilse bevraagt de aanwezige over de communicatie rond de 100 000e melding aan het GRB, wie heeft het gezien en wat werd er van gevonden, dit om een brug te maken naar het sensibiliseringsplan van GRB meldingen.

Vlaanderen is de beheerder maar het updaten van het GRB gebeurt door derden op basis van meldingen. En daar wringt het schoentje, niet alle gemeenten zijn even consistent of volledig in het aanleveren van terreinmutaties of onvolledigheden of van As-Buildplannen en die acties zijn net is de basis voor een actuele kaart.

Sinds voorjaar 2023 is er een nieuwe wind gekomen in het motiveren van de gemeentes om hun decretale verplichting uit te voeren. Men is begonnen met 6 maandelijks telefonisch contact, vooral dan naar de gemeentes die wat achter lopen, maar het effect van dit werk is niet absoluut. Er zijn een 50 tal gemeenten die niet voldoen aan hun meldingsplicht en ze bezorgen ook geen As-built plannen. Er zijn veel verschillende redenen waarom dit is zoals onder bemanning, tijdsgebrek, personeelsverloop met bijhorend kennisverloop en het foute idee dat enkel as-built plannen aanleveren voldoende is.

In een nieuwe aanpak zal Vlaanderen de komende maanden de noodzaak van de meldingen regelmatig terug onder de aandacht brengen. Niet alleen naar de gemeentes maar ook op grotere schaal.

Er is duidelijk een andere aanpak nodig.

Nieuw plan waar op maandbasis communicatie zal worden gedaan. Niet alleen naar de gemeentes maar ook op grotere schaal. Na de zomer zullen ook de opleidingen terug aangeboden worden om het verlies van kennis bij personeelsverloop op te kunnen vangen.

Wanneer na deze intense sensibliserings- en opleidingsronde nog onwillige gemeentes zijn zal er een handhavingsbeleid gevoerd worden.

Er kwamen verschillende opmerkingen en vragen vanuit de groep. In de chat kwam duidelijk naar boven dat er veel onduidelijkheid is wat gemeld moet worden en hoe dit best georganiseerd moet worden.

De vraag werd gesteld of het mogenlijk is te zien wie heeft wat gemeld heeft en welke meldingen staan nog open. Dit vooral om te weten wie zijn werk niet doet binnen de gemeente. Dit kan volgens Ilse niet in het systeem wegens privacy.

Er wordt geopperd dat het zeer nuttig zou zijn om een filmpje met voorbeeld van goeie praktijk binnen een gemeente als inspiratie ter beschikking te krijgen. Of dat in kaart wordt gebracht welke de verschillende stakeholders binnen de gemeente zijn die aan de meldingsplicht kunnen voldoen. Dit was ook voor Vlaanderen een hekel punt, hoe krijg je de communicatie bij de juiste persoon in de gemeente.

Er is niet altijd een automatische koppeling via het vergunningenregister, Iris werkt aan een beslissingsboom welke melding nog gedaan moet worden en wat automatisch gaat.

Varia punten

  • Op 24 mei is het partner dag van Vlaanderen, we zijn allen warm uitgenodigd. 
  • De huidige finaliteiten voor het kadaster zijn ontoereikend voor de doelen waarvoor de gemeentes die willen kunnen gebruiken. Er is een discussie met digitaal Vlaanderen over hoe de ruimere machtiging vertaald kan worden binnen het Magda portaal. Als er een doorbraak komt zal dit niet onmiddellijk in de toepassing geïmplementeerd kunnen worden.
    Er is dringend behoefte aan een actuele eigenaarslijst voor ruimtelijke planning, buiten openbare onderzoeken, bijvoorbeeld voor onderhandelingen of het plaatsen op een buurtweg. Momenteel wordt dit verkregen via de jaarlijkse kadasterupdate via Urbain, wat kan leiden tot problemen zoals vermeldingen van overleden personen. Gebruikers duiden nu vaak ‘openbaar onderzoek’ als finaliteit om toch de actuele gegevens ta pakken te krijgen, maar dan is er de schrik dat dit in de toekomst, bij eventuele controle, tot problemen zal leidden.
    Ward stelt voor dit verder op te nemen op volgende vergaderingen.
  • Oude luchtfoto’s bij NGI, bij Eurosense (dateren van opstelling van Gewestplan). In het project gemeente zonder gemeentehuis is een van de punten ‘wat ontbreekt nog qwa data’ en daar kan een aankoop gedaan worden van nodig data. Via het GDI decreet zou een centrale aankoop ook mogelijk moeten kunnen. Luc Janssens vraagt ook om door te geven welke data aangekocht wordt door de gemeenten. Ward stelt voor om een topic via het teams kanaal op te zetten.
  • Als je denkt aan punten die op de agenda van deze werkgroep kunnen, laat ze zeker weten.

Tot de volgende vergadering

Datum nog te bepalen, wegens de GEO partnerdag van Vlaanderen die op de vooropgestelde 24e mei valt. Afhankelijk van de aangeleverde onderwerpen zal deze uitgesteld of geschrapt worden.

De opname kunt u hier herbekijken (paswoord vereist)

Categorieën: VerslagenVVSG

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.