VVSG-GIS 10/1/2019

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

  • Woningmarkt in kaart
  • Begin december 2018 werd de Woningpas gelanceerd. De Woningpas is een digitaal paspoort van een woning waarin info gebundeld wordt uit allerlei bronnen zoals het vergunningenregister, de zonnekaart, data van VMM, het Vlaams Energieagentschap, OVAM, Onroerend Erfgoed etc… gebundeld wordt. Op termijn komen daar nog DSI bij, en voor sommige zaken wordt momenteel doorverwezen naar Geopunt. Een eerste test maakt voor een GIS-beheerder meteen de enorme ambities en mogelijkheden van deze tool duidelijk. Binnen VVSG wordt dan ook terecht de vraag gesteld of dit initiatief de huidige gemeentelijke notarisbrief niet volledig zal overlappen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
  • Met het verkiezingsmemorandum 2019 heeft de VVSG haar omgevingsanalyse klaar in aanloop naar de verkiezingen van mei 2019. Voor al wie met ICT en digitalisering bezig is in een lokaal bestuur is het zeker de moeite waard om rond het speerpunt ‘Data en Technologie’ Trend 7 (p. 11) en Strategisch Dossier 9 (pp. 34-36) te bekijken. VVSG legt daarin 4 intenties/ambities en 11 vragen voor aan de toekomstige Vlaamse beleidsploeg.
  • Het verplicht gebruik van SLD-legendebestanden in DSI is al lang een discussiepunt tussen Vlaanderen enerzijds, en lokale besturen, provincies en hun ruimtelijke planners anderzijds. Eind januari kwam voor het eerst een technische werkgroep samen om zich te buigen over deze complexe problematiek. WVI volgt als een van de initiatiefnemers deze werkgroep actief op.
  • Terrascope: Sentinel-data als basis voor bijvoorbeeld een landbouwschadeapp.

Verslag en documenten

Categorieën: VVSG

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.