250 jaar landschapsevolutie in beeld met AI – INBO

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Persbericht

Graag brengen we je het nieuwsbericht van Digitaal Vlaanderen onder de aandacht. Met de hulp van Artificiële Intelligente hebben onderzoekers van INBO (Instituut van Natuur en Bos onderzoek), Agentschap Landbouw en Zeevisserij, VITO en Digitaal Vlaanderen historische kaarten geanalyseerd om de wijziging van het Vlaamse landschap te kunnen interpreteren. In het artikel worden de meest interessante evoluties uitgelicht. Ons valt op dat de grondinname door infrastructuur, bebouwing en tuin sinds 1969 is verdubbeld, dit vooral ten koste van grasland en akkerland. Het aandeel bos is zo goed als gelijk gebleven.

Hoe ze te werkt zijn gegaan kan je nalezen in het naslagwerk, let op, het is in begrijpbare taal geschreven, als het je interesseert kan je er wat tijd aan verliezen.

De resulterende kaarten, zowel de verbeterde rasterkaarten als de polygonen die uit de analyse voortvloeien, zullen beschikbaar gemaakt worden via Geopunt en mogen vrij gebruikt worden voor eigen analyse. Let hierbij wel op bij de kanttekeningen die in het naslagwerk vermeld staan (omtrent resolutie, interpretatie niveau en mogelijke foutoorzaken).


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.