Luchtfoto 1914-1918 : WO1 en méér
Naar aanleiding van de herdenking van de Wapenstilstand op 11 november vestigen we nog eens de aandacht op het project Luchtfoto 1914-1918
Voor het geoportaal werd in 3 grote beeldarchieven en enkele kleinere collecties op zoek gegaan naar de meest kwalitatieve luchtopnames van tijdens de oorlogsjaren. Men kwam tot een selectie van 2.500 luchtfoto’s, verspreid over het grondgebied van de provincie. Elk van de beelden werd nauwkeurig gepositioneerd op basis van herkenningspunten in het hedendaagse landschap.
Partners
- Provincie West-Vlaanderen
- Vakgroep Archeologie – Universiteit Gent
- In Flanders Fields Museum (IFFM)
- Koninklijk Leger Museum Brussel (KLM-MRA)
- Imperial War Museums (IWM)
De ontsluiting van de archieven spreekt uiteraard de geïnteresseerden van de Eerste Wereldoorlog aan : de loopgraven, verzorgingsposten en veldkeukens achter de frontlijn, de desastreuze vernietiging van bebouwing en landschap. Wat verder van de Westhoek laat de applicatie ook de relatief intacte dorpen, steden, wegenis, bossen, enz. van meer dan 100 jaar geleden zien. Op die manier is het een tijdscapsule van het West-Vlaanderen van toen, en een aanvulling van de historische reeksen op Geopunt en Cartesius. Als bron de moeite om te verkennen, ook los van het oorlogsgebeuren.
Geoportaal
Open het geoportaal en kies voor de gemaximaliseerde weergave. Voor het geoloket werd gebruik gemaakt van de Geocortex van GisWest.
Verken de verschillende frontlijnen en zet de contouren van de foto’s aan. Door in te zoomen krijg je links de fotonummers in je zoomgebied. Klik op een foto om die te visualiseren in je kaartvenster. Een andere zoekingang is op (hedendaags) adres, of op fotonummer in de zoekbalk rechtsboven. Onderaan kun je de onderlegger wijzigen van topokaart naar orthofoto of hoogtemodel. Je kunt de transparantie regelen.
Enkele demovoorbeelden.
Klik op onderstaande thumbnails voor een volledige weergave.
Centrum Ieper (fotonummer 20863) 16/04/1916 en nu
Omgeving WVI kantoor Brugge (fotonummer 13538), 04/01/1918 en nu
Wegens copyright zijn er geen webservices of exportmogelijkheden voorzien. Alle foto’s kunnen besteld worden bij de respectievelijke archieven.
1 reactie
Frank Desmet · 18 december 2023 op 17:58
Prachtig werk; Dankzij jullie werk krijgt een bezoek aan de Westhoek een extra dimensie. Vele burgers beseffen niet hoe ze sommige plaatsen aan geschiedenis moeten koppelen, laat staan dat er in deze regio wereldschokkende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Want de boodschap van 14-18 mag niet verloren gaan.
Anderzijds is er ook een opportuniteit om meer te tonen qua geschiedenis. Ieper stond bijvoorbeeld al in de 12de eeuw aan de top van Europa. Hoe zag het Ieper van toen er uit op de kaart? Wat kunnen we nog terugvinden?