VVSG-GIS 29/6/2018

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

  • Wegens treinstaking was er zo goed als geen opkomst en zullen een aantal onderwerpen herhaald worden.
  • Oproep van Ward Van Hal voor 2 aandachtspunten rond de vernieuwing van Magda Online – kadaster en een nieuw informatieportaal voor professionals van Informatie Vlaanderen

Verslag en documenten

Zie deze zomer ook onderstaande oproep van Ward Van Hal (VVSG):

1. Informatie Vlaanderen wil nagaan waarom en hoe gemeenten kadastrale gegevens raadplegen (ikv MAGDA online)

Informatie Vlaanderen is gestart met een duurzaam alternatief voor MAGDA Online. In het kader hiervan wil AIV zicht krijgen op de manier waarop gemeenten omgaan met kadastrale gegevens. Daarvoor zoeken ze contactpersonen om het ontwerp van de nieuwe schermen mee af te stemmen. De focus ligt in de eerste plaats op het proces om de adresgegevens op te zoeken van de eigenaars van een perceel. (Denk onder meer aan onderstaand doeleinden.

Nadien komen andere processen aan bod.

Op basis van de schermontwerpen kan Informatie Vlaanderen een planning opmaken voor de ontwikkeling van de opvolger van MAGDA Online. De lancering van de eerste versie van de kadastermodule is in het derde kwartaal van 2019 voorzien.

Hebt u interesse, dan kan u contact opnemen met aurelie.sebrechts@kb.vlaanderen.be en philip.leenen@kb.vlaanderen.be

Niet elke contactpersoon hoeft voor elk proces bevraagd te worden.

De bevraging gebeurt ter plaatse, in uw gemeente. Er komt een klein team, bestaande uit een schermontwerper en een analist.

2. Geef mee vorm aan het nieuwe programma Informatieportalen voor Professionals (IP-PRO) van Informatie Vlaanderen

Ik wil graag even jullie aandacht vestigen op de uitgestuurde enquête van informatie Vlaanderen rond het programma Informatieportalen voor Professionals (IP-PRO). Dit programma wordt naar mijn inziens zeer belangrijk voor de lokale besturen. Lokale besturen zijn immers vragende partij voor laagdrempelige generieke webtoepassingen zoals LARA, GIPOD, verkeersbordendatabank, Geopunt, MAGDA-online, …. Zonder verschillende van deze webtoepassingen zou het voor een gemiddelde gemeente zeer moeilijk zijn om te voldoen aan de zogenaamde GIS-verplichtingen. Vandaag zijn deze toepassingen nog te veel opgebouwd vanuit silo’s. Het programma IP-PRO tracht in eerste instantie de webtoepassingen van AIV te bundelen en op elkaar af te stemmen. Zo zal AIV één loket bouwen voor het beheer van de basisregisters (adressen, gebouwen en wegen) ipv drie afzonderlijke loketten. Maar een vergaande integratie tussen MAGDA-online (toegang tot persoonsgegevens) en Geopunt is bijvoorbeeld ook mogelijk en zou voor heel wat gemeenten een sterke basisoplossing kunnen zijn. In een tweede fase wordt er ook gekeken naar synergiën met producten van andere agentschappen of departementen. Kan het omgevingsloket binnenkort ook gebruikt worden voor het aanvragen van innames openbaar domein? En kunnen we binnenkort komen tot één loket voor het decentraal beheer van alle bronnen (Vlaamse basisregisters, GIPOD, verkeersborden, DSI, …)? Al jullie suggesties kunnen jullie kwijt via bovenstaande enquête.

Categorieën: VVSG

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.