VVSG-GIS 29/4/2022

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

  • GRB businessplan 2023-2025 (Liesbet De Wolf – Digitaal Vlaanderen)
  • Vastgoedinformatieplatform – retributies (Eveline Neirings – Digitaal Vlaanderen en Kathleen Declercq – VVSG)
  • Varia

GRB businessplan 2023-2025 (Liesbet De Wolf – Digitaal Vlaanderen)

Het Businessplan voor het GRB dat in 2017 werd opgemaakt, loopt op zijn eind. Tegen eind dit jaar moeten de doelstellingen, budget en planning voor de verder ontwikkeling van het GRB in de periode 2023 tot 2025 vastgelegd worden. Geen eenvoudige oefening gezien de inflatie en de stijgende kost van medewerkers enerzijds en de vele verwachtingen en vragen vanuit het werkveld anderzijds.

Er wordt vertrokken van een lijst reeds gedetecteerde vragen die in vier categorieën werden opgedeeld:

  • inhoud GRB: soort paal, terreinobject bouwsel, indeling weg verfijnen (functioneel),…
  • Kwaliteit GRB: achterkant gebouwen met hogere nauwkeurigheid, verhoogde updatefequentie percelen (vanaf mei/juni naar maandelijks), naar lambert 2008,…
  • Aanbod GRB: als linked data beschikbaar, opzetten OGC API services, jaarlijkse update 3D GRB,…
  • Uitbreiding GRB: gegevensdeling voor ontwerpplannen,…

In een eerste fase zal met de co-financierders  een prioriteitenlijst opgesteld worden. Om daarna via bredere werkgroepen de ideeën af te toetsen. Eindigend bij het opmaken van een begroting aan de hand van business cases.

In dit kader worden 4 tot 6 vertegenwoordigers uit de lokale besturen gevraagd om op 2 werksessies (30 mei van 9u30 tot 12u en 7 juni van 13u30 tot 16u) hun input te geven.  Geef je naam door aan Ward Van Gal als je hier hiertoe geroepen voelt.

Vanuit het publiek kwam naar voor dat er een grote behoefte is aan een functionele opdeling van de wegzone in het GRB.

Vastgoedinformatieplatform – retributies (Eveline Neirings – Digitaal Vlaanderen en Kathleen Declercq – VVSG)

Één van de pijnpunten in de overgang naar het Vastgoedinformatieplatform is voor de gemeenten gesitueerd rond de retributie. De prijs per aanvraag ligt in de gemeentes tussen de 0 en 250 euro met een gemiddelde van 80 euro. Maar niet alleen het bedrag verschilt, ook de berekening van de betaling kan vrij complex worden en is mogelijks ook weinig transparant.

In het VIP wordt voor elke capakey een dossier opgestart en een retributiekost aangerekend, ook als deze deel uitmaken van één enkele aanvraag. Om tegemoet te komen aan de gemeenten die uitzonderingen op deze regel hanteren, zoals slechts één kost voor aanliggende percelen of voor huis en grond met aparte capakey, wordt nagedacht over een tweede optie van berekening.

Van bij de start zijn er al beperkingen voor optie 2. Zo zal deze berekeningsmethode zal voor alle gemeentes (die er voor opteren) gelijk moeten zijn en wegens GDPR kan ze niet gebaseerd worden op de eigenaarstoestand. In de stijgers staat nu dat een groepering kan gebeuren voor percelen die binnen dezelfde gemeente vallen, aangrenzend zijn, met op slechts één ervan een gebouweenheid geregistreerd en steeds met een maximum van 5 percelen. Hierbij zijn nog een reeks parameters te definiëren.

De gemeenten die er voor opteren moeten er mee rekening houden dat ze wel 5 verschillende dossiers zullen moeten controleren en valideren.

Deze optie zal echter nog niet beschikbaar zijn in de eerste release van het VIP in het najaar, gemeenten die deze optie willen en als pilootgemeente zijn aangemeld zullen achteruit geschoven worden in de implementatiegolven.

Naast de gemeentelijke retributie zal ook een platformretributie aangerekend worden. Deze bestaat uit 2 delen, een tijdelijke die zal lopen tot de bouw van het platform is terugbetaald, en een vaste die zal gebruikt worden om het platform online te houden en verder door te ontwikkelen. Voor de berekende optie 2 is nog niet duidelijk of deze platformretributie eveneens geschrapt zal worden.

Varia

Volledig verslag en documentatie

Categorieën: VVSG

1 reactie

Bart Boute · 2 mei 2022 op 15:55

Dat is snel

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.