VVSG-GIS 28/04/2023

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

  • Toelichting vernieuwing Geopunt
  • Toelichting OGC API – nieuwe manier voor het delen van geografische gegevens
  • Toelichting project Space Labs – in kaart brengen van verharding
  • Toelichting en Oproep GzG-project VLAG – Verkeerssignalisatie & aanvullende reglementen
  • Varia:
    • Kadasterdiensten MAGDA online
    • Korte stand van zaken VIP
    • Wegenregister
    • informatieve zaken!

Toelichting vernieuwing Geopunt (Laura D’Heer – Digitaal Vlaanderen)

Nu de vernieuwde Geopunt enkele maanden in werking is, kwam Laura D’Heer ons de stand van zaken brengen.
Op de nieuwspagina van Geopunt kan je alle ontwikkelingen op de voet volgen, elke drie maanden is er een Geopunt-nieuwsbrief waarop je je kan abonneren.

Vanuit de gestelde vragen kwam de volgende interessante link naar voren: alle informatie om een URL buiten Geopunt op te bouwen, waarmee je een kaart kan maken zoals jij dat wilt, vind je hier: https://www.vlaanderen.be/geopunt/aan-de-slag/de-kaart-gebruiken/parameters-gebruiken-om-een-url-op-te-bouwen.

Een ander weetje uit de vragen is dat er veel meer POI’s op Geopunt staan dan er in de POI WFS zitten. Dit komt omdat de beheerders van die data niet willen dat hun punten op een dergelijke manier ontsloten worden. Vlaanderen blijft ijveren om die data toch te mogen publiceren.

Toelichting OGC API: nieuwe manier voor het delen van geografische gegevens (Loes Deventer – Digitaal Vlaanderen)

Wie in Vlaanderen met ruimtelijke data werkt, weet ondertussen wel hoe een WFS, WMS en WMTS gebruikt worden. Recentelijk kwamen er echter bij een zoektocht naar data nieuwe urls naar voren die schijnbaar dezelfde functionaliteit hebben. Loes Deventer van Digitaal Vlaanderen kwam ons meer vertellen over wat dat nieuwe beestje juist is.

Een OGC API staat voor Open Geospatial Consortium Api, een nieuwe gestandaardiseerde manier van geografische gegevens delen die nog maar vrij recent is gelanceerd. De huidige manier van werken, met Web Feature Services (WFS) en Web Map Services, is weliswaar goed ingeburgerd, maar heeft zijn beperkingen.

In het nieuwe systeem zijn de urls korter, wordt er gewerkt op een manier die het grote publiek voor andere toepassingen ook gebruikt, is de landingspagina leesbare tekst (niet enkel XML), waar je met een klik de attributen van de laag kan raadplegen. En met de querybouwer in je GIS-omgeving kan je heel eenvoudig filteren op de laag vóór het inladen in je GIS-omgeving, waardoor het werken met een grote dataset veel performanter wordt.

Vlaanderen biedt voor alle oude services nu ook al de nieuwe OCG API aan.

Meer lezen over hoe het werkt bij Vlaanderen kan hier: https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/nieuwsberichten/wat-u-zeker-moet-weten-over-ogc-apis-en-waarom-digitaal-vlaanderen-ze-voortaan-aanbiedt

Meer lezen over het Open Geospatial Consortium kan hier: https://ogcapi.ogc.org/

En heb je vragen of wil je bijvoorbeeld weten hoe je deze api’s kan gebruiken in OpenLayers of Leaflet, dan moet je in het feedbackforum zijn: https://feedback.informatievlaanderen.be/c/geografische-webdiensten/22

Toelichting project Space Labs – in kaart brengen van verharding (Michael Sibiet – stad Leuven)

Deep SEAL is een project van de Stad Leuven met GIM als initiatiefnemer dat onderzoekt of er een werkbare bodemafdichtingskaart gemaakt kan worden die het onderzoek naar de impact van de verhardingsgraad op grondwaterstanden en overstromingen mogelijk maakt.

Vlaanderen maakt sinds 2015 een kaart met de bodemafdekking per gemeente met een resolutie van 40 centimeter. GIM wil jaarlijks een kaart maken met een resolutie van 25 centimeter op basis van nieuwe aardobservatie- en AI-technieken.

Het doel is een frequente en gedetailleerde kaart te hebben die de verschillende doelgroepen (lokale besturen, nutsbedrijven, verzekeraars, …) bedient.

Michael Sibiet van Stad Leuven kwam dit hier voorstellen met vooral de open vraag: zien jullie potentie in deze dat? Heb je specifieke wensen of ideeën voor het gebruik ervan?

Bij Leiedal werken ze aan een regionale onthardingsstrategie. Nu is dit op basis van de BBK (bodembedekkingskaart) die Vlaanderen jaarlijks maakt. Hun primaire case is het onderzoeken of wegen in (oude) verkavelingen overgedimensioneerd zijn, zodat daar een winst geboekt kan worden. In Gent is men aan het onderzoeken of er een belasting op verharding geheven kan worden, maar ook het controleren van mogelijke bouwovertredingen kan een use case zijn.

Heb je zelf ideeën of bedenkingen, geef ze dan door aan Karlien Perdieus (karlien.perdieus@leuven.be).

Toelichting en Oproep GzG-project VLAG – Verkeerssignalisatie & aanvullende reglementen (Peter Bogaert – Stad Gent)

Op het openbaar domein zijn heel wat objecten te vinden, denk aan vuilnisbakken, verkeersborden, lantaarnpalen, bushaltes,… en het beheer van deze objecten zit bij veel verschillende personen en wordt door verschillende beslissingen in de ruimte geplaatst. VLAG staat voor Volgen van Linkende Asset Gegevens en heeft als doel om het beheer van de openbare ruimte efficiënter te maken (bijvoorbeeld dubbel werk bij het aanmaken van een signalisatieplan vermijden), de burger te ontzorgen bij het doen van meldingen, klantvriendelijker zijn (door bijvoorbeeld te laten weten dat de aanvraag tot parkeerplaats van een mindervalide goedgekeurd is),…

Hiervoor werd een high-level projectplan opgesteld:

De vraag van Peter Bogaert is vooral: wie wil hieraan meewerken? Op 15 mei is er in het Ferrarisgebouw in Brussel een eerste samenkomst om de processen en procedures te beschrijven, op 12 juni gaat een studiedag in Gent door waarbij gemeenten zonder gemeentehuis-projecten zullen voorgesteld worden.

In de bespreking in de groep waren wel wat geïnteresseerden. Ward Van Hal vertelde dat AWV de verkeersbordendatabank zeker ter harte neemt, men denkt na over een nieuwe toepassing om de actualisatie eenvoudiger te maken. Bavo D’haene van Hasselt vertelde over een project met analyse van beelden. Spijtig genoeg was dit niet zo vlot en simpel als men het zou willen. Het resultaat was bruikbaar voor het vinden van hiaten, maar niet voor een automatische update.

Varia:

Kadasterdiensten MAGDA online

  • De oproep naar de actoren wordt verlengd tot 8 mei. Het bedrag van 75.000 euro is nog niet bereikt. Als het budget rond is, dan is de eerste vergadering op 25 mei. Het is niet bekend hoeveel ze nog tekortkomen.
  • In de nieuwsbrief werd vermeld dat in Kadaster Pro de prijzen nu kunnen worden opgezocht, maar het is moeilijk om de query te maken.
  • Opmerking van Ward Van Hal: Dergelijke financiering moet in de toekomst op een andere manier lopen zodat het concreter is en het benodigde bedrag makkelijker op te halen.

Korte stand van zaken VIP

  • Nog 3 waves op komst, de grote brokken.
  • Financiële tussenkomst van 1260 euro voor zij die met een integrator werken (aangesloten voor 1/1/2024 en het evaluatieformulier invullen).
  • Zonder integrator heft de gemeente recht op 1,5 dag consultancy.
  • Er is een Teams-kanaal waar de gemeenten per wave worden toegevoegd, met een onderdeel per integrator. Het doel is om ervaringen te delen en veel voorkomende problemen met een integrator aan te kaarten. Maak er gebruik van.
  • Op 27/4 was een publieke demo: https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/DV/pages/5816221863/Publieke+demo+s+technische+Q+A

Wegenregister

Informatieve zaken:

Categorieën: VVSG

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.