VVSG-GIS 14/4/2017

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Voor de werkgroep van 14/4 was er een beperkte opkomst. De meest relevante agendapunten: 

 • De eerste versie van het Gebouwenregister komt er waarschijnlijk nog eind dit jaar aan. De bedoeling is dat dit de authentieke gegevensbron wordt voor gebouwen in het Vlaamse Gewest en dat de CRAB-adressen aan gebouweenheden gekoppeld worden om op die manier decentraal door de gemeenten beheerd te worden. Informatie Vlaanderen heeft de CRAB-data intussen gemigreerd en deze als shapefile-download beschikbaar gemaakt voor gemeenten die de kwaliteit willen testen. In mei-juni komen er provinciale infosessies over de toekomst van CRAB, over het Gebouwenregister en over de toekomstige koppeling tussen het Rijksregister en CRAB.
 • Het is duidelijk dat het Gebouwenregister opnieuw een grote impact zal hebben op de verschillende processen in gemeenten en vooral op de softwaresystemen die met adressen omgaan. De VVSG kijkt of er proactief een werkgroep kan samengesteld worden die alle mogelijke gemeentelijke processen waarop dit Gebouwenregister een impact kan hebben zo exhaustief mogelijk in kaart moet brengen. De bedoeling is om te anticiperen op zaken die de software-ontwikkelaars over het hoofd kunnen zien. Meer info hierover volgt nog.
 • Joris Verbeken van de stad Aalst gaf een presentatie over de manier waarop Aalst zijn openbaar domein wil beginnen inventariseren volgens hun GGINO (Gegevensmodel voor Gemeentelijke INventarisaties in het Openbaar domein). In een van de volgende nieuwsbrieven zullen we hier meer in detail op ingaan.
 • De globale machtiging voor toegang tot de meest recente kadastrale info is goedgekeurd op 9/3. De VVSG is sinds een jaar bezig met deze aanvraagprocedure bij de privacycommissie. De machtiging geldt enkel voor gemeenten (dus niet voor aparte OCMW’s, politiezones…). Gemeenten moeten individueel intekenen onder bepaalde voorwaarden:
  • Ondertekenen van een protocol rond interne en externe gegevensdeling
  • Een informatieveiligheidsambtenaar
  • Aansluiten op het Magda-platform
 • Wat weten we voorlopig?
  • De machtiging geldt voor 2 jaar, aangezien de privacycommissie als bijkomende voorwaarde heeft gesteld dat de kadastrale legger (nu download via Urbain) via webservices moet beschikbaar gesteld worden om het mogelijke reproduceren van gegevens te vermijden.
  • De gegevens zullen enkel via punctuele bevragingen kunnen geraadpleegd worden
  • Het consulteren zal gebeuren met een nieuwe toepassing, MagdaOnline. Informatie Vlaanderen zal hierrond in de komende maanden extra infosessies organiseren.
  • Een tool voor uitgebreide bevragingen zal op termijn moeten ontwikkeld worden door de softwareleveranciers.
 • Verdere info hieromtrent komt eerstdaags beschikbaar via de website en het e-zine van de VVSG.

Klik hier voor het volledige verslag en de bijhorende documenten

Categorieën: VVSG

1 reactie

Machtigingsaanvraag voor toegang tot meest recente kadastrale gegevens – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · 16 mei 2017 op 10:05

[…] een eerdere post werd al verwezen naar de machtigingsaanvraag. Intussen zijn via de VVSG meer details bekend over de […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.