Lichtervelde lanceert publiek GIS-loket voor begraafplaats

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Lichtervelde heeft sinds kort zijn begraafplaats in een GIS-loket ontsloten via de website. In het eenvoudige loket kan gezocht worden op naam van de overledene of kan er een graf aangeklikt worden. Lichtervelde kon hiervoor als lid van de projectvereniging BIE gratis gebruik maken van de softwaretoepassing van het project rond funerair erfgoed Versteende Getuigenissen.

De toepassing werd reeds in 2010 ontwikkeld door GeoIT en dit is meteen een eerste minpunt: de gebruikersinterface is rechttoe rechtaan, maar de lay-out oogt erg verouderd. De toepassing bestaat uit 2 luiken. Naast een eenvoudig GIS-loket dat gemeenten kunnen gebruiken voor de ontsluiting van hun administratieve databank, is er ook een op zichzelf staande databank voor funerair erfgoed. Door de jaren heen hebben vooral vrijwilligers hiervoor de input gegeven, onder begeleiding van BIE. Deze erfgoeddatabank is voor sommige gemeenten gelinkt met een kaart, maar deze staat los van de kaart in het administratieve luik, wat al een tweede nadeel is van de huidige toepassing.

Het is dus het administratieve luik van Versteende Getuigenissen dat Lichtervelde gebruikt heeft. Lichtervelde was niet de eerste om dit te doen: op dezelfde manier is de begraafplaats van Ingelmunster al enkele jaren geleden digitaal ontsloten. De andere BIE-gemeenten (Roeselare, Staden, Hooglede, Moorslede en Izegem) maakten hier nog geen gebruik van.

Het stappenplan in grote lijnen:

  • intekenen/bijwerken shapefile + correct invullen van de benodigde attributen (grafcoördinaten)
  • opladen shapefile met Mapguide Maestro
  • csv-export van de databank zelf (uit administratief pakket Schaubroeck)
  • enkele databewerkingen als voorbereiding van de csv in Excel. Deze bewerkingen zijn voor Lichtervelde grotendeels geautomatiseerd door een SQL-script op maat dat uitgevoerd wordt in een PostGIS-databank (maar andere manieren zijn ongetwijfeld ook mogelijk).

Er wordt momenteel met BIE onderzocht om het project Versteende Getuigenissen een nieuw elan te geven. Naast de BIE-gemeenten, zijn er immers ook nog een aantal andere Vlaamse gemeenten aangesloten bij het project. Ook de mogelijkheid van een grondige update van de softwaretoepassing wordt bekeken.

©RADAR 2015

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.