GISCO live, een verslag met behulp van ChatGPT

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Op 14 september kwamen de West-Vlaamse GIS coördinatoren ten huize WVI samen. De massale opkomst en de levendige verrijkende gesprekken tonen aan dat het ondanks online mogelijkheden toch nog steeds nuttig is om in levende lijven samen te komen.

Op de agenda:

 • Je gemeente in beeld, hoe kan je opnames op terrein gebruiken om je workflow te versnellen?
  Met toelichting van Bart Verlinde van Knokke-Heist en Bart Boute van WVI
 • VIP, zo very important
  De vraag van de rooilijn en het enigma van het wegenregister, hoe gaan ze er in Brugge mee om en bij uitbereiding wat kan je zelf in de groep gooien?
 • Elk op ons eiland, dat kan beter. We leggen onderwerpen voor en vragen hoe jij er zelf mee omgaat.
  Begraafplaatsenbeheer, leegstaande bedrijfsgebouwen of woningen,… laat ons van elkaar leren.
 • OGC api- watte? Waarom moesten we al die linken in al die loketten eigenlijk aanpassen?
  Voor sommigen evident, voor anderen misschien minder. Korte uitleg over wat het is en waarom het moest. (met een demo van ChatGPT)

In het openingswoord van Bart Boute werden de nieuwe gezichten uit Koksijde, Pittem, Heuvelland en Brugge welkom geheten. Val je een beetje uit de lucht of weet je zelf van verse GIS-Coördinatoren in West-Vlaanderen die van ons bestaan niet afweten, verwijs ze dan door naar onze blog en nieuwsbrief!

Naar aanleiding van het laatste agenda item is zijn grote delen van onderstaande tekst gemaakt door ChatGPT op basis van mijn puntsgewijze notulering. Valt het op?

Schilderwerken opvolgen met Survey123

Bart Verlinde van Knokke-Heist stak van wal met een voorbeeldje hoe een simpele GIS toepassing de werking binnen de gemeente transparanter kan maken, in dit geval de schilderwerkzaamheden:

In dit scenario wordt geconfronteerd met het probleem van een private firma die schilderwerk uitvoert zonder duidelijke facturatie. Het doel is om inzicht te krijgen in de locatie van geschilderde objecten, de kwaliteit van het werk te beoordelen en de voortgang van de werkzaamheden te volgen. De oplossing voor dit probleem is het gebruik van Survey123, een eenvoudige tool die minimale gegevensinvoer vereist. Gebruikers kunnen de tool benaderen via een QR-code of link, zonder dat ze hoeven in te loggen, en de verzamelde gegevens worden in de cloud opgeslagen.

Binnen de Survey123-toepassing kunnen gebruikers informatie verstrekken over de locatie van geschilderde objecten, specifiëren over wel item het gaat (bank, paaltje,…) en een foto toevoegen. Er is ook een optie om meldingen te maken van eventuele schade, met behulp van foto’s en tekst. De verzamelde gegevens worden vervolgens beschikbaar gesteld op ArcGIS Online, waar we kunnen filteren op datumbereik. De schilder kan de gegevens raadplegen en gebruiken om meetstaten op te stellen. Het is belangrijk op te merken dat de coördinaten afkomstig zijn uit de foto’s, wat betekent dat ze niet exact de locatie van het item weergeven en daarom niet geschikt zijn als nauwkeurige GIS-kaart van objecten zoals paaltjes en zitbanken.

Bovendien wordt vermeld dat Field Maps (voorheen bekend als Collector) ook gebruikt kan worden voor soortgelijke doeleinden, maar dit kan meer drempels met zich meebrengen. Er wordt ook gewezen op het feit dat het uploaden van foto’s via Survey123 credits op ArcGIS Online kost, maar dit wordt als geen aanzienlijke kosten beschouwd.

Geosetter

Als aanvullende tip vermeld Bart Boute het gebruik van Geosetter, een softwaretool waarmee foto’s op specifieke locaties kunnen worden geplaatst, inclusief hoogtegegevens. Deze software is gratis te downloaden en biedt de mogelijkheid om locatie- en richtingsgegevens aan foto’s toe te voegen, wat handig kan zijn bij bijvoorbeeld het gebruik van drones voor opnamen.

VIP

Rooilijnplannen

In het item over VIP bracht Tom Boi een schets van hun worsteling met de meer dan duizend rooilijnplannen die Brugge rijk is.

Rooilijnplannen in Brugge vormen een aanzienlijke uitdaging voor het stadsbestuur. Deze plannen moeten uiteindelijk worden geïntegreerd in het VIP-formulier. Er zijn meer dan duizend rooilijnplannen in de archieven, variërend van recente tot zeer oude plannen, sommige daterend tot 1910. De digitalisering van deze plannen is een tijdrovend proces dat stapsgewijs wordt uitgevoerd. Eerst worden ze gecontroleerd op relevantie, waarbij ongeveer 400 van de 700 reeds gecontroleerde plannen overblijven. Vervolgens worden ze handmatig ingetekend, waarbij de keuze is gegaan naar een representatie door een vlak omdat een lijn te makkelijk fout geïnterpreteerd kan worden. De omgeving vereist nauwkeurigheid, met een buffer van 5 meter rond de rooilijn, hoewel dit later mogelijk wordt uitgebreid naar 10 meter.

We hadden een discussies binnen de groep over de beste aanpak. Terwijl sommigen pleiten voor een notarisvriendelijke aanpak, waarbij het plan wordt meegegeven aan notarissen, willen anderen de interpretatie van de rooilijn in eigen hand houden om mogelijke juridische procedures te vermijden. Over het algemeen is er veel aandacht voor detail en zorgvuldige toewijzing van rooilijnen om verwarring en geschillen te voorkomen, aangezien notarissen vaak contact opnemen om de status van percelen te verifiëren.

Wegenregister en Atlas der Buurtwegen

We bespraken het probleem van het wegenregister in het kader van VIP waarbij de vaststelling is dat er nog veel fouten zitten in het type weg waarlangs een perceel gelegen is. De aanpak binnen de gemeente is niet gelijkvormig. In Wingene doen medewerkers een check in een loket, Brugge bevestigd dat alles nog gecontroleerd moet worden, in Knokke-Heist worden de wegen gecontroleerd in een loket maar er is nog niets naar Vlaanderen opgeladen. Algehele teneur is afwachten wat Lara 2.0 ons zal brengen.

Tijdens het overleg werd besproken dat de digitalisering van de Atlas der Buurtwegen een uitdaging vormt, voornamelijk vanwege de verouderde en verkleurde staat van de kaart. Automatisering lijkt geen haalbare optie te zijn. In plaats daarvan moeten wijzigingen bij de provincie worden opgehaald.

Verschillende gemeenten, waaronder Brugge en Jabbeke, hebben intekeningen gedaan, maar er zijn vragen gerezen over het gebruik van sjablonen voor digitalisering. Er wordt gekeken naar de aanpak van de provincie Oost-Vlaanderen als mogelijk referentiepunt.

Interessant genoeg suggereerde Ingelmunster dat automatisering wellicht mogelijk is via een QGIS-plug-in, waarbij rasterafbeeldingen worden gedigitaliseerd en alleen attributen moeten worden ingevuld.

Wat betreft Cijnsgronden in Brugge, dit zijn stukken land die eigendom zijn van de stad, maar door aangelanden als tuin worden gebruikt, waarvoor ze belasting moeten betalen. Er zijn ongeveer 500 van deze gronden. Brugge streeft ernaar om dit proces zo efficiënt mogelijk te beheren om maximale voordelen te behalen, vooral voor heffingen in het VIP-systeem.

Elkaar inspireren

Begraafplaatsbeheer, zo kan het ook (en gratis)

Hilde Dupont uit Damme heeft met succes een aangepaste begraafplaatsbeheerapplicatie ontwikkeld met behulp van Power Apps. De applicatie biedt haar collega’s een gestroomlijnd en eenvoudig overzicht van de begraafplaatsdatabank, inclusief de locatie van overledenen. Het is flexibel aanpasbaar, maakt gebruik van SharePoint-lijsten en biedt diverse handige functies, zoals het beheren van concessies en het openen van gegevens in ArcGIS Online. Hoewel het systeem momenteel wat traag is, wordt overwogen om het in de toekomst naar een snellere database, zoals SQL, over te zetten. Deze oplossing is ontwikkeld zonder kosten, maar er zijn zorgen geuit over mogelijke wijzigingen door Microsoft. Damme maakt ook gebruik van andere Power Apps voor verschillende doeleinden, zoals gegevensbescherming, en maakt gebruik van Power Automate om taken te automatiseren, met de mogelijkheid om te integreren met AGOL tegen betaling.

Leegstaande bedrijfsgebouwen en woningen

Rudy Vilter uit Oostkamp deelde in het overleg zijn aanpak voor het identificeren van leegstaande bedrijfsgebouwen en woningen met een zeer verhelderende presentatie. Hij benadrukte het belang van het creëren van een effectief project om een lijst van leegstaande gebouwen op te stellen. In overeenstemming met Vlaamse voorschriften moeten bedrijfsruimten die meer dan 50 procent leegstaan, worden gemeld aan Vlaanderen. De bal ging aan het rollen na een audit van Vlaanderen waarbij ze niet tevreden waren met de bestaande aanpak, die was gebaseerd op een eenvoudige spreadsheet.

Jabbeke lost dit op door op een vast moment in het jaar rond te rijden en foto’s te nemen. Rudy merkte ook op dat in andere gemeenten waar (nog) geen audit werd uitgevoerd, deze databank vaak niet als problematisch wordt gezien en blijft liggen.

OGC API

Marloes Decraemer van WVI besprak de overgang van oude WFS (Web Feature Service) met SOAP-protocol naar nieuwe OGC API met REST-protocol. De WFS die we kennen zijn verouderd en niet indexeerbaar , terwijl de nieuwe OGC API wel voldoet aan de INSPIRE-richtlijnen en indexeerbaar is, flexibeler in gebruik en leesbaar is voor zowel mensen als machines. Ze gaf het voorbeeld van de Bedrijventerreinen API, waarbij records kunnen worden geopend in een browser en verder kunnen worden gekoppeld via URI’s. Marloes benadrukte ook de voordelen van server-side filtering, maar merkte op dat deze functie nog niet vlot beschikbaar is in de client software zoals Qgis en ArgCis pro. Er was ook een demonstratie van het gebruik van ChatGPT voor het visualiseren van onderwijsgerelateerde Points of Interest (POI’s) in Blankenberge met behulp van Leaflet.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.