Contouren van omgevingsvergunningen en arresten Raad van State ontsloten via webservices MercatorNet

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

MercatorNet is het samenwerkingsverband dat de data van het beleidsdomein Omgeving ontsluit volgens de vereisten van GDI-Vlaanderen en de Europese INSPIRE-richtlijn. O.a. de data van Onroerend Erfgoed, DSI en allerlei milieu- en ruimtegerelateerde thema’s worden via deze webservices publiek ontsloten, als WMS en als WFS. Sinds kort zijn nu ook de arresten van de Raad van State en de data van het Omgevingsloket erin opgenomen.

Omgevingsloket

Volgende lagen zijn momenteel beschikbaar:

  • Verkavelingen
  • Vegetatiewijzigingen
  • Stedenbouwkundige handelingen
  • Kleinhandel
  • Exploitatie van een IIOA

Hiermee kan je bijvoorbeeld via de WFS de verschillende types van omgevingsvergunningen vectorieel gebruiken in andere GIS-toepassingen.

Door de WFS-data in te lezen en te clippen op je gemeentegrens (zie handleiding voor QGIS), kan je op die manier gemakkelijk je OMV-verkavelingen eruit halen om bijvoorbeeld een kaartlaag voor verkavelingsvergunningen in een gemeentelijke plannenviewer te updaten. De WFS-kaartlagen van het Omgevingsloket bevatten trouwens interessante attributen, zoals omschrijving, status en goedkeuringsdatum. Natuurlijke personen worden als aanvrager om privacy-redenen niet vermeld, maar rechtspersonen met een KBO-nummer wel.

De WFS van MercatorNet geeft momenteel (maart 2021) technische problemen in ArcGIS, maar in QGIS werkt deze service wel perfect.

Arresten Raad van State

Een andere interessante laag die sinds kort via MercatorNet ontsloten wordt, zijn de contouren van de arresten van de Raad van State die Gewestplanwijzigingen opheffen. De datalaag bevat een url naar het betreffende arrest. Deze arresten komen niet in elke gemeente voor, maar in verhouding toch meer in West-Vlaanderen. Dit is een datalaag waarvan je als gemeente misschien beter eens checkt of de Dienst Omgeving ervan opo de hoogte is (ook bijvoorbeeld in functie van vastgoedinfo).

Url’s van de webservices van MercatorNet:

Klik hier voor een volledig overzicht van de publiek ontsoten webservices van MercatorNet.

Allemaal richting WFS?

Doordat meer en meer Vlaamse data via WFS ontsloten wordt, bieden ook de dienstenleveranciers nu ook steeds meer de mogelijkheid aan om op basis van de WFS-data de belangrijkste datalagen in je gemeentelijk GIS automatisch te gaan updaten (zoals GRB, Onroerend Erfgoed, zoneringsplannen etc…). Dergelijke automatisatietools zijn best betaalbaar en zijn voor een overbevraagde GIS-coördinator tegenwoordig onmisbaar geworden. Zeker de moeite om eens na te vragen bij je dienstenleverancier.

Zie ook de webinar over het gebruik van WFS in ArcGIS.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.