Aziatische hoornaar-vallen plaatsen, inzichten vanuit Gistel

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Een hele tijd terug kregen we de vraag hoe 10 hoornaarvallen te verdelen over de 30 vrijwilligers. Ondertussen is de bestrijding van deze invasieve soort in veel gemeentes wel wat versnellingen hoger geschakeld. Veel meer vallen, meer vrijwilligers, meer werk. Maar soms levert dat extra werk ook heel mooie inzichten op. Tijdens de WVI GISCO (een kennisdeelmoment van de West-Vlaamse GIS coördinatoren) deelde Iris Rosseel haar beheersproject in QGIS en de inzichten die ze er uit haalde.

Op de kaart staan vallen van imkers en particulieren aangeduid, samen met nesten (primair/secundair) en vangstlocaties. Het is niet zo verwonderlijk dat er geconcludeerd kan worden dat de vallen in de buurt van bomen meer succes hebben dan vallen die midden de weiden liggen. In Gistel werd deze conclusie heel duidelijk als ingezoomd word op de dorpskern van Zevekote links in de kaart. 5 vallen en geen één koningin in 2024

Opmerkelijker is de conclusie dat je je lentevallen best op een bescheiden afstand van een cluster van bomen plaatst om het meeste effect te hebben. Uit analyse van verschillende locaties, met hier links specifiek in Moere, blijkt dat meer koninginnen worden gevangen in zones met hoge bomen, maar dan niet aan de voet van die bomencluster, maar net een beetje verder er van weg.

Die inzichten werden in Gistel vertaald naar concrete actie: in zones met dergelijke bomengroepen probeert men gericht vrijwilligers in te zetten voor het plaatsen van vallen. Tijdens de winter wordt gevraagd om nesten te spotten zodat in het voorjaar efficiënter kan worden gewerkt. Ook het verdelgen van nesten wordt systematisch in kaart gebracht.

Hoewel het tijdsintensief is voor de medewerker (de meldingen komen binnen via WhatsApp, mail of telefoon) was het ‘lente vallen project’ bijzonder succesvol: 152 koninginnen werden gevangen in 2024, tegenover slechts 17 in 2023 – een teken dat de aanpak werkt. Hoewel het geen verplichting is om dit te monitoren, biedt het grote meerwaarde.

Deze kennis werd gedeeld via o.a. Wouter Vuylsteke van de provincie, waar een aparte app bestaat om meldingen op te volgen(VespaWatch). Meldingen die enkel daar binnen kwamen zijn ook in het lokale systeem overgenomen.

De bijtjes en hun Imkers (die intensief aan dit project meewerken) zijn alvast blij met de inzet van de vrijwilligers en stad Gistel!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.