Clusteren in Qgis – Wie krijgt de Aziatische Hoornaar val?

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

De provincie West-Vlaanderen geeft gemeentes vallen om de Aziatische Hoornaar te kunnen inperken. Voor Wielsbeke zijn dit er tien, maar een oproep naar geïnteresseerde tuineigenaars leverde meer dan 30 gegadigden op. Hoe beslis je waar de val te plaatsen zodat die mooi verspreid liggen over het grondgebied?

Met de functie “Clusteren k-gemiddelde” gaat het snel!

K-means clustering is een data-analysetechniek die vergelijkbare datapunten in clusters groepeert. Het is gebaseerd op het concept van centroids, waarbij datapunten worden toegewezen aan de cluster met het dichtstbijzijnde centroid. Het algoritme verfijnt deze clusters iteratief om de totale afstand tussen datapunten en hun toegewezen centroids te minimaliseren.

Je vindt het gereedschap door te zoeken in de het paneel ‘Tool Processing’, of gewoon onderaan in de statusbalk in het zoekvenster.

In het venster wordt gevraagd over welke puntenlaag het gaat en hoe veel clusters we willen als resultaat. Aangezien we maar 10 vallen hebben, zoeken we dus 10 clusters:

Met als resultaat:

Om nu echt te gaan beslissen aan welk adres je de val gaat leveren is er nog een handmatige selectie te doen. We willen de grootse spreiding dus kiezen per cluster dat punt die het verst van de andere ligt: (Als iemand tips heeft hoe we dit nog kunnen automatiseren, laat het weten in de comments!)

Categorieën: QGIS

1 reactie

Brecht Van Maldergem · 26 januari 2024 op 21:30

Indien ik jouw laatste vraag correct opvat; Is het een optie om BeST adressen in te laden, daarop dan een Nearest toepassen, waarbij je een set van adressen bekomt nabij jouw ‘focuspunt’.
Daarna kan je voor elk van deze punten een distance berekenen richting andere cluster(s) (hun BeST adressen…)?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.