Vastgoedinformatieplatform, eerste bevindingen

Gepubliceerd door Ine De Cubber op

Steeds meer steden en gemeenten verwerken hun aanvragen via het nieuwe vastgoedinformatieplatform. Halfweg 2023 zijn er al 5 instapwaves achter de rug. Op kaart kleurt West-Vlaanderen al merendeel groen. Na de zomer staan nog de laatste twee waves op de planning van het VIP-team.

Het instapmoment zorgt ervoor dat gemeenten met een kritische blik naar hun eigen data moeten kijken. Hoe meer gegevens er al in digitale vorm klaarstaan, hoe vlotter je een dossieraanvraag kan afhandelen. Voor sommigen vraagt dit echter een serieuze inhaalbeweging. Veel gemeenten gaan nu dan ook door een proces van versneld digitaliseren van verplichte, maar nog ontbrekende kaartlagen. Uiteindelijk zal elke gemeente tot het punt komen dat de slimme aanpak begint te renderen, en dat op blijvende wijze.

Koppeling met andere platformen en registers

De sterkte van VIP is onder meer dat je dossier automatisch gevuld wordt met gegevens van andere databanken. De koppeling met het DSI-platform ontzorgt je voor een groot deel van overheidsplannen Stedenbouwkundige Informatie, op voorwaarde dat je DSI eerst goed gevoed hebt. Hetzelfde geldt voor VLOK (Vlaams Loket Woningkwaliteit). De koppeling met het vergunningenregister dekt het luik vergunningen af. Om te kunnen koppelen met milieudossiers en -exploitaties ligt er bij veel besturen nog een gigantisch intekenwerk op de plank. Velen kijken uit naar een koppeling van de risicogronden door OVAM. En daar knelt het schoentje een beetje. Het gemeentelijk systeem moet soms data aanleveren waarvan de gemeente niet de bron is, denken we aan OVAM, maar even goed de heffingen op leegstand, of de overdrukvlakken van de provinciale RUP’s, bijvoorbeeld PRUP solitaire vakantiewoningen van West-Vlaanderen.

Binnen de vastgoedinlichting draagt de gemeente ook de verantwoordelijkheid voor gegevens, die berusten bij andere overheden.

Nieuwe rubrieken vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 worden ook de rubrieken: ‘Soort weg waarlangs het perceel gelegen is’, ‘Erfdienstbaarheden’ en ‘Heffingen’ verplicht. Voor de inlichting ‘Soort weg waarlangs het perceel gelegen is’ dringt een controle en eventueel een correctie van het Vlaams Wegenregister zich op. Het zal tegen december mogelijk worden om de wegbeheerder van het wegenregister decentraal bij te werken met LARA 2.0. Ondertussen kan de gemeente het Wegenregister in download bijwerken en de correcties in bulk doorsturen.

Qua erfdienstbaarheden zal vooral de inlichting ‘Gemeenteweg op private eigendom’ nog extra werk meebrengen. Hét probleem is dat gemeenten niet goed weten hoe te starten. (bewerking 29/06 op basis van reactie). De term ‘private eigendom’ kan voor wat verwarring zorgen. Er wordt bedoeld ‘Gemeenteweg op kadastraal perceel’ ongeacht de aard van de eigenaar, dus zowel privaat, gemeente of andere (semi-)publieke actor. We komen hier nog op terug in een vervolgartikel met een hands-on aanpak. Ondertussen geven de business fiche en begin van werkwijze geven alvast richting.

Graag je reactie in de comment : hoe zou jij de inlichting ‘Gemeenteweg op private eigendom’ aanpakken?

Conclusie

De instap wordt in het algemeen positief bevonden. Al is er nog veel werk aan de winkel, ook na de instap. De verwerkingstijd per dossier verschilt van een kwartier tot één dag werk per aanvraag. Momenteel dient de gemeente binnen 30 dagen een vastgoeddossier af te leveren. Het eerste streefdoel (2024) is om dat te kunnen verminderen naar 20 dagen.


2 reacties

Eveline Neirings · 28 juni 2023 op 17:19

Bedankt voor deze interessante bevindingen! Met “private eigendom” wordt inderdaad het kadastraal perceel bedoeld waarvoor de aanvraag Vastgoedinlichtingen werd gedaan. Dit perceel kan in eigendom zijn van een particulier of een (semi-) publieke actor.

We zijn volop bezig met de analyse van de andere erfdienstbaarheden en de heffingen. We trachten hier zo snel mogelijk een voorstel aanpak voor te bezorgen. Volg zeker onze productnieuwsbrief voor meer updates: https://analytics-eu.clickdimensions.com/cn/aqwrf/VastgoedIN

Bart Boute · 29 juni 2023 op 14:12

Bedankt voor de verduidelijking. De alinea over ‘Gemeenteweg op private eigendom’ is aangepast.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.