Het nieuwe GRB model 7.0 uitgepakt

Gepubliceerd door Bart Boute op

Digitaal Vlaanderen (DV) lanceerde in maart het nieuwsbericht dat er eind juni een nieuwe versie van de GRB product zou aankomen. De nieuwigheden in de basiskaart werden uitgebreid toegelicht door Hendrik Van Hemelryck tijdens de VVSG/GIS vergadering van juni.

The proof of the pudding is in the eating. Vandaag, twee maanden na de release, testen we de download voor één gemeente, namelijk Blankenberge.

De wekelijkse update van kadastrale percelen is nu een feit.

Download

De dataset ‘GRBgis’ wordt gevonden op Datavindplaats, en is te downloaden in de Downloadtoepassing. Om het product af te halen moet je aanmelden met vb. eID of Itsme. Dit veronderstelt een registratie als gebruiker. Een uitleg waarom het GRB product niet als open data beschikbaar is, staat niet vermeld.

Eens die horde genomen is, kun je kiezen om het GRB in zijn geheel (alle entiteiten samen) te downloaden, of als losse entiteiten. Voor deze oefening verkiezen we alle kaartlagen van het GRB in één download.

Vervolgens kies ik de versnijding (gemeente), geen buffer, geen clip (al ken ik niet exact de gevolgen van die keuze ) en het bestandsformaat (shapefile).

Enkele minuten later komt de ZIP in je download map. De bestandsnaam is :
GRB_[datum]_[niscode]_[bestandsformaat].zip
[datum] in de bestandsnaam is de datum van de publicatie dan de dataset door DV. De publicatiedatum kan gelijk zijn aan de dag van de aanvraag, of enkele dagen ouder. Verwar de publicatiedatum niet met de versiedatum. Deze kunnen ook enkele dagen verschillen. Eigenlijk is de versiedatum het meest relevante metadata gegeven. De publicatie- en versiedatum zijn steeds terug te vinden in de metadatafiche (pdf en xml) bij de download. In de xml zit de versiedatum in de tag <gmd:dateStamp>.

Pak de ZIP file uit in je mappenstructuur. De nieuwe map krijgt default dezelfde naam als de ZIP. Als je van plan bent om regelmatig de laatste versie te downloaden, is het wellicht een goed idee om de ZIP uit te pakken in een constante map (zonder variabele datum in de naam). Onder de hoofdmap staan eerst de beschrijvende en metadata documenten. De GIS bestanden zitten samen in de map ‘Shapefile’.

Inhoud

De uitgepakte download bevat nog steeds 23 shapefiles zoals vroeger. De volledige beschrijving van de entiteiten lees je in het document Data_GRBgis_7.0.0.pdf bij de download. De shapefiles worden vergezeld door hun respectievelijke legendebestanden voor ArcGIS (lyr) én QGIS (sld). De legende ‘conform de WMS GRB grijs‘ zit in een afzonderlijke ZIP, en wordt enkel aangeboden in het lyr-formaat.

Vaststellingen :

  • ADP – recent aangepaste percelen, van enkele dagen oud, zijn al aanwezig in de download
    • De tabel LstAto is een dbf-bestand met de versiedatum van de percelen per fusiegemeente. De datum staat voor alle gemeenten op dezelfde waarde, namelijk de datum van de maandag voor de publicatie. De updatefrequentie is wekelijks.
  • LBZ – de lokale bijhoudingszone kreeg een aantal extra velden in de attributen : VERSIE, BEGINDATUM, VERSDATUM, BGNINV, LBLBGNINV
  • Wegknoop en wegsegment
    • nieuwe entiteiten in het GRB, met andere attributen dan de voormalige WKN en WVB
    • dagelijkse updates vanuit het Wegenregister
    • het aantal features is meer dan verdubbeld, omdat ook de onverharde wegen en particuliere wegen overgenomen worden uit het wegenregister
    • wegknopen en wegsegmenten in het GRB komen meestal één-op-één overeen met die van het Wegenregister, maar …
    • ingeschetste nieuwe lijnstukken kregen nog geen knooppunten in het GRB, terwijl die in het wegenregister wel aanwezig zijn. Er is dus sprake van een subset bij de knoopunten van nieuwe wegen.
  • WRL – de spoorrails (trein en tram) zijn aanwezig, maar dat was voorheen ook al zo. Het verschil zit in de update frequentie : elk trimester.
  • WLAS – een update uit de Vlaamse Hydrografische Atlas kon niet vastgesteld worden

Dagelijkse updates van het gebouwen- en adressenregister is voorzien voor Q1 2024.

ADPF

De ADPF – dat is de entiteit met Administratieve Percelen Fiscaal (op 1 januari van het jaar) zit niet bij de download van het GRBgis product. De ADPF kun je afzonderlijk afhalen. Hierbij valt het op dat enkel de toestand 1/01/2023 klaarstaat in de Downloadtoessing.

Met de OGC API ADPF kun je in de jaargangen teruggaan tot 1/01/2017 : https://geo.api.vlaanderen.be/Adpf/ogc/features


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.