Inname openbaar domein volledig digitaal in 11 Midwest-besturen

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Het is intussen duidelijk geworden dat het digitaliseren van de workflow voor inname openbaar domein voor een gemeentelijke mobiliteitsdienst een van de meest efficiëntieverhogende zaken is die je momenteel kan doen. De voorbije maanden zijn er weer vier gemeenten in Midwest gestart. Vooral Wielsbeke springt in het oog, omdat deze gemeente het sluitstuk vormt van de politiezone MIDOW waar alle 5 gemeenten nu met het recent vernieuwde EagleBe werken.

Roeselare is sinds oktober 2019 gestart met Spotbooking, net als Lichtervelde (sinds januari 2020). In Moorslede werd eind vorig jaar de module inname openbaar domein van GeoIT in gebruik genomen (via FluviusGIS).

Pittem koos eind 2019 voor EagleBe, net als Wielsbeke. In de PZ MIDOW werken nu alle 5 gemeenten (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke) met het zelfde platform. Het feit dat dit onder impuls van de politie gebeurde, is op zich niet zo uitzonderlijk. Ook elders in Vlaanderen zijn er politiezones die hun gemeenten in een bepaalde richting sturen omdat ze zelf een actieve rol spelen in het proces, bijvoorbeeld door te adviseren of signalisatieplannen op te maken.

Wielsbeke is ook een van de eerste EagleBe-gemeenten die binnenkort aan de slag zal gaan met de module evenementen. De workfow voor evenementen is een veel complexer proces met verschillende vertakkingen en nevenproducten (zaal- en materiaalverhuur, specifieke vergunningen of toelatingsaanvragen…). Veel gemeenten kiezen er daarom voor om hun evenementenproces af te handelen met specifieke software, gekoppeld met een ander platform voor het luik inname openbaar domein.

Dat laatste is ook niet de insteek van Ledegem. Onder impuls van de PZ Grensleie (Ledegem, Wevelgem en Menen) werd eind vorig jaar een bestek gelanceerd voor een centraal en overkoepelend softwareplatform waarmee zowel innames openbaar domein als evenementen (met of zonder inname) volledig in moeten kunnen geregistreerd worden. De ambitie om deze 2 luiken hier te vatten in één intergemeentelijk platform dat ook de bestaande databanksystemen van de politie moet vervangen, is uniek in Vlaanderen. De gunningsprocedure is momenteel lopende en zowel de gemeenten als de politiezone verwachten veel van deze oefening in efficiëntie en optimalisatie.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.