GIPOD 2.0 komt eraan!
Vorig jaar kondigden we in een eerdere blog GIPOD 2.0 aan en gingen we uitgebreid in op de aanleiding en de context. Door de coronacrisis moest Informatie Vlaanderen de roadshows van dit voorjaar uitstellen en raakte het traject voor de buitenstaanders wat ondergesneeuwd, maar desalniettemin is er de voorbije maanden hard verder gewerkt in de technische, financiële, juridische en business werkgroepen. GIPOD 2.0 zit nog steeds op schema om effectief in productie te gaan in november 2020. Voor de softwareleveranciers wordt het de komende maanden dus alle hens aan dek. We proberen alvast een round-up te geven van wat er op de gemeenten afkomt.
Er komen uiteindelijk geen 4, maar 5 nieuwe types van innames:
- grondwerk
- werk
- evenement
- dringend grondwerk
- parkeerverbod
De laatste 2 worden pas in een latere release gelanceerd.
Intensiever beheer van hinder
Er komen zoals eerder gezegd globaal gezien veel meer mogelijkheden voor een effectiever en genuanceerder beheer van een inname. Enkele voorbeelden:
- Kleine innames (puntwerken) kunnen ingevoerd worden op adres in plaats van een zone te moeten intekenen
- De conflictdetectie zal reeds spelen bij de aanmaak van een zone.
- Verbeterd management van conflicten met en adviezen van De Lijn
- Het wordt mogelijk om innames te linken aan mekaar.
- Er komen meer mogelijkheden om samen te werken: naast het concept van sleufsynergie wordt het concept geïntroduceerd van een project, waarin evenementen en verschillende innames kunnen gebundeld worden.
- Er zal gewerkt worden met verschillende types van zones (een werfzone, een innamezone, een hinderzone, een evenementenzone).
- Er komt ook veel meer reliëf in het registreren van hinder. Zo zal het mogelijk zijn om hinder te differentiëren in tijd, voor verschillende doelgroepen én in verschillende zones.
Dit laatste betekent wel dat het aspect van “hinder” in de toekomst veel meer zal moeten beheerd worden door de gemeente. Waar dit voor de huidige werkopdrachten meestal volledig door de nutsmaatschappijen werd gedaan, zal de verfijning volgens de realiteit op het terrein nu meer en meer bij de “openbaardomeinbeheerder” komen (de stad of gemeente dus). Voor de kwaliteit van de data is dit een goede zaak, maar het vergt wel meer opvolgwerk vanuit de lokale overheid. Ook gemeenten die met software voor inname openbaar domein werken, zullen wellicht iets meer werk hebben om een complexe inname goed te registreren.
Aanvragen voor grondwerken en signalisatievergunningen digitaal via GIPOD
GIPOD 2.0 zal geen workflow bevatten voor het afhandelen van vergunningen, maar het aanvragen en afleveren van een toelating voor grondwerken en van signalisatievergunningen zal vanaf november wel allemaal via GIPOD moeten verlopen, d.w.z. enkel nog digitaal. Bestaande workflows in gemeenten zullen dus nog meer dan vroeger moeten aantakken op GIPOD zelf. Voor gemeenten die intussen al met software voor inname openbaar domein werken, zal er weinig veranderen omdat deze toepassingen met GIPOD gekoppeld zijn. De 3 dienstenleveranciers (Geosparc, Merkator en GeoIT) zijn door Informatie Vlaanderen trouwens al geruime tijd mee betrokken bij het ontwikkeltraject. Gemeenten die op dit vlak echter nog analoog werken, staan dit najaar voor een grote veranderng – of laten we zeggen een opportuniteit om de dienstverlening verder te digitaliseren.
De uitgestelde roadshows werden in juni vervangen door een herbekijkbare digitale infosessie. Zeker voor gemeenten die nog niet digitaal werken, is het aan te raden om zich nu al voldoende te informeren over wat er dit najaar te gebeuren staat. Vanaf oktober staat er een hele reeks opleidingen ingepland, zowel voor beginners als voor gevorderde GIPOD-gebruikers. Meer info
0 reacties