Wat te doen bij CRAB-meldingen naar aanleiding van EPB-verslaggeving?

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Sinds begin 2020 krijgen gemeentelijke CRAB-beheerders regelmatig meldingen binnen van EPB-verslaggevers met de vraag om gebouweenheden te koppelen aan het juiste adres. Dit heeft te maken met het feit dat de nieuwe versie van de energieprestatiedatabank van het Vlaams Energie Agentschap (VEA) sinds 16/12/2019 direct gekoppeld is aan het Gebouwenregister. Voor dit Gebouwenregister is echter nog geen decentrale bijhouding door de gemeente mogelijk. Met dank aan de collega’s van IOK is hierrond intussen de nodige transparantie gekomen. Op 29/1/2020 stuurde Informatie Vlaanderen een verklarende mailing hierrond uit naar de gemeentelijke contatcpunten voor CRAB, maar deze info heeft blijkbaar niet alle CRAB-beheerders bereikt.

Lees hieronder de blog van IOK, met aansluitend de mail die op 29/1/2020 door Informatie Vlaanderen verstuurd werd. Je vindt hierin alle achtergrondinformatie en enkele tips om een optimale koppeling te leggen tussen adres en gebouweenheid.

De gemeente Heist-op-den-Berg werd recentelijk geconfronteerd met een aanzienlijk aantal CRAB-meldingen die blijkbaar het gevolg waren van EPB-aangiftes die bij het Vlaamse EnergieAgentschap (VEA) ingediend werden, maar waarbij er geen koppeling te maken was tussen het CRAB-adres op de EPB-aangifte en een CRAB- of GRB-gebouw. Navraag bij het VEA resulteerde in volgende informatie: Sinds juni […]

CRAB-meldingen naar aanleiding van EPB-aangiftes — Nieuwsberichten van het IOK GIS-team

Appartementsgebouwen met handelspand op het gelijkvloers

Bij appartementsgebouwen met een handelspand op het gelijkvloers, gebruiken sommige gemeenten het hoofdnummer van het gebouw voor dit handelspand en kennen ze enkel subadressen toe aan de effectieve appartementen. Volgens de logica van het Gebouwenregister is dit echter een probleem. In deze gevallen is er immers geen adres meer beschikbaar voor de gemeenschappelijke delen, en net dat hebben de EPB-verslaggevers nodig in het energieprestatieloket. Daardoor worden er vanuit die hoek regelmatig CRAB-meldingen gedaan, met de vraag aan de gemeente om in het Gebouwenregister – in feite bedoelen ze dus CRAB – het adres aan de juiste gebouweenheid te koppelen, wat in dit geval uiteraard niet kan.

De zuiverste oplossing hiervoor is uiteraard om al deze gevallen te gaan hernummeren, maar aangezien het hier meestal over honderden adressen gaat, is een de facto hernummering geen optie. VEA heeft een workaround beschikbaar voor die gevallen waar het gebouwenregister zegt dat een eenheid een gemeenschappelijk deel is, terwijl het in de praktijk een andere eenheid is. Een EPB/EPC-deskundige moet in zo’n geval contact opnemen met energie@vlaanderen.be.

Momenteel worden de richtlijnen van BestAdd aangepast. Daarin zal ook aanbevolen worden om het hoofdnummer te gebruiken voor gemeenschappelijke delen en aan alle andere entiteiten – woonfunctie of niet – een subadres toe te kennen. Het is niet de bedoeling om dit retroactief te gaan toepassen, maar het is uiteraard wel aan te raden voor nieuwe toekenningen.

Categorieën: CRAB

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.