Vansteelandt lanceert nieuw prijsmodel voor Plan3D

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Landmetersbureau Vansteelandt bvba heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het capteren van luchtfoto’s in hoge resolutie. Naar aanleiding van het wegvallen van de 360°-beeldendatabank heeft Vansteelandt zijn product Plan3D in de markt gezet als alternatief voor street level mobile mapping-beelden. In de nasleep van de WVI-kennisdag in Roeselare van 1/10, heeft Vansteelandt het concept en het prijsmodel van Plan3D herzien.

Plan3D onderscheidt zich van de klassieke mobile mapping producten door het feit dat de beelden vanuit de lucht opgenomen zijn. Doordat de oblieke luchtbeelden vanuit 4 hoeken worden weergegeven, is het mogelijk om ook zij- en achtergevels en binnengebieden te bekijken. Vooral voor diensten Omgevingsvergunningen kan dit interessant zijn, maar voor toepassingen rond het openbaar domein zijn street level-beelden soms beter geschikt.

Het grote verschil met vroeger is dat de beelden nu voor alle gemeenten aan dezelfde prijs worden aangeboden, via een aparte viewer én via webservices. Het aankopen van de fysieke data wordt nu dus volledig losgekoppeld van de webservices. Hierdoor wordt het consulteren van de beelden een stuk goedkoper. dan vroeger. Met jaarlijks €1.745 (excl. btw) voor 1 gelijktijdige gebruiker zit Vansteelandt daarmee wel zéér scherp qua prijs, zeker voor grotere gemeenten.

Aandachtspunt: de WMTS kan voorlopig nog niet ingelezen worden in de software van GeoIT-GIS. In OrbitGIS en in de WAB-loketten van CEVI lukt dat wel, en in een desktop ArcGIS of QGIS uiteraard ook.

Het aankopen van fysieke data gebeurt nog steeds op basis van een vaste prijs per km². Het is ook steeds mogelijk om slechts een beperkt deel van het grondgebied te bestellen. Lees wel goed de gebruikersovereenkomst: als klant krijg je in principe enkel gebruiksrecht, geen eigendomsrecht op de data. Zonder expliciete toelating mag je als gemeente de beelden dus niet zomaar publiceren of doorgeven aan derde partners. Voor het hergebruik van de webservices is dit enigszins begrijpelijk, maar voor de fysieke databestanden blijven we het vreemd vinden dat de aankoop van die data slechts een beperkt gebruik toelaat.

Nieuw is ook dat er kan gekozen worden voor het uitgebreider pakket van “Plan3D Plus”. Hiermee krijg je de zogenaamde CityMapper beelden, van een hogere kwaliteit dan de gewone Multicam-orthofoto’s én met een volwaardige LiDAR puntenwolk, waardoor er zeer precies in de beelden kan gemeten worden. Op de Multicam-beelden kan trouwens ook gemeten worden, maar aangezien dit een afgeleide puntenwolk is, is de precisie minder hoog.

Integratie van Mapillary en plugins

Zeer interessant is alleszins de integratie van Mapillary in de Obliquo-viewer, waardoor het mogelijk wordt om zelf gemaakte 360°-beelden weer te geven, in combinatie met de oblieke beelden. Hiermee heeft Vansteelandt zeer snel geanticipeerd op een piste die geopperd werd op de WVI-kennisdag. Er zijn ook plugins voor de Obliquo-viewer voor ArcGIS en QGIS aangekondigd, maar daarover is momenteel nog niets concreet bekend.

Contact sales@vansteelandt.be

Categorieën: Mobile mapping

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.