Oostrozebeke als eerste volledige gemeente 360° op Mapillary

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Die-hard geofanaten hebben het misschien al gemerkt, maar sinds deze zomer is de gemeente Oostrozebeke volledig in 360°-beelden te zien op www.mapillary.com. De gemeente heeft hiermee de primeur in Vlaanderen. Het voorbeeld toont aan dat het – weliswaar met de nodige tijd en moeite – wel degelijk mogelijk is om met een relatief goedkope camera een 360°-beeldendatabank op te bouwen en online te ontsluiten.

Het was een alternatief idee dat we voorstelden op de WVI-kennisdag over 360°-beelden van 1/10/2019: met een eigen 360°-camera je gemeente in kaart brengen en de beelden opladen op een publiek web platform als Google Street View of Mapillary. Oostrozebeke heeft dit niet zelf uitgevoerd, maar had de suggestie gedaan aan de firma Vansteelandt die hiermee aan de slag gegaan is. De beelden zijn opgenomen met een Go Pro Fusion. Dit cameramodel is intussen echter niet meer verkrijgbaar. De prijs zat vorig jaar rond de €500.

Vansteelandt heeft deze (betalende) opdracht aangenomen, voor een stuk bij wijze van experiment. De firma heeft voorlopig niet meteen de intentie om dit commercieel verder als dienst aan te bieden, maar kan de dienst wel op specifieke vraag leveren als aanvulling op hun Plan3D-service. Vansteelandt zou deze beelden in hun Plan3D Obliquo-viewer kunnen integreren zodat deze in combinatie met de hoge resolutie orthofoto en de oblieke beelden kunnen bekeken worden.

Klik hier om de beelden van Oostrozebeke rechtstreeks op Mapillary te bekijken. Een account aanmaken of inloggen is in principe niet nodig.

Lessons learnt

De camera werd met een eigen testmontage op een bagagedrager geplaatst. Een belangrijke les bleek het voorzien van SD-kaarten met voldoende opslagcapaciteit en snelheid, en het voorzien van voldoende powerbanks voor onderweg. De kwaliteit van de opgenomen beelden bleek uiteindelijk wel ruim voldoende voor de beoogde doeleinden (raadplegen van beelden). Het rijden van de beelden lijkt dus wel, mits de nodige tijd en ruimte, realistisch om als lokale overheid te kunnen uitvoeren.

Een ander verhaal is het verwerken van het ruwe beeldmateriaal. Voor het stitchen van de beelden tot een volwaardig 360°-product is specifieke software nodig, maar alvorens dit te kunnen doen, moet de ruwe dat nog een aantal voorbewerkingen ondergaan. Eerst en vooral moet de dubbele data (bijvoorbeeld t.h.v. stoplichten of straten die heen- en terug opgenomen zijn) opgekuist worden. Vansteelandt deed dit in QGIS, deels manueel (visueel) en deels via een script. Daarnaast moet er specifieke aandacht besteed worden aan de naamgeving van bestanden en mappen. Het is vooral de naverwerking van de data die het meest moeite gekost heeft en die op technisch vlak de grootste uitdaging lijkt voor de occasionele gemeentelijke gebruiker. Door hun opgedane kennis kan Vansteelandt deze stappen nu wel grotendeels automatiseren.

Het opladen in Mapillary zelf nam de nodige tijd in beslag (een paar dagen), maar lukte uiteindelijk wel. Bij het opladen worden gezichten en nummerplaten automatisch geblurd. Het opladen, hosten en raadplegen van de beelden op Mapillary is volledig gratis.

Met de intussen fameuze aankondiging van juni dit jaar dat Mapillary overgenomen wordt door Facebook, is het intussen duidelijk geworden dat Mapillary in zijn huidige open source-vorm een blijver is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Street View blijft het commercieel hergebruik van de beelden in de toekomst ook gratis. De facto worden de beelden dus open data. (Nvdr: de mogelijke strategische drijfveren van Facebook worden beschreven in deze interessante blog.)

Kosten-batenanalyse

Het hele proces van voorstudie, inwinning tot verwerking en opladen nam uiteindelijk ongeveer een maand in beslag. Hoewel dit voor Vansteelandt op zich ook een nieuw gegeven was, blijven ze uiteraard een landmetersbureau met veel meer specifieke expertise in huis dan een gemeente of zelfs een intercommunale. Om dit realistisch te maken voor een gemeente ontbreken er nog steeds 2 zaken. Eerst en vooral is er nog steeds geen goed beschreven workflow, die “hands-on” en “dummy-proof” genoeg is. De workflow verschilt blijkbaar ook sterk van type camera, en zoals gezegd is de Go Pro Fusion intussen niet meer verkrijgbaar.

Anderzijds is er nog geen duidelijke kosten-batenanalyse. Is een doe-het-zelfscenario voor een gemeente de moeite waard ten opzichte van een betalend en hoogkwalitatief product of niet? Voor Vansteelandt is dit daarom momenteel geen standaard product maar willen ze wel, tegen kostprijs, gemeenten helpen die Mapillary-beelden als aanvulling op de Plan3D data willen gebruiken. Het experiment illustreert alvast de mogelijkheden van Mapillary, maar tegelijk is de haalbaarheid en de effectieve return on investment voor een individuele gemeente dus nog steeds een interessante onderzoekscase, bijvoorbeeld voor een intercommunale…


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.