Nieuwe aanbieding met groepskorting voor 360°- beeldendatabank van IMAGE-V

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Van 2014 tot 2016 werden van alle Vlaamse wegen 360° beelden en een 3D-puntenwolk ingewonnen door IMAGE-V in opdracht van Informatie Vlaanderen. Deze data, ook wel de 360°-beeldendatabank Vlaanderen genoemd, was tot 30 juni 2019 beschikbaar via een online viewer. Op de WVI-kennisdag van 1 oktober 2019 over de 360°-beeldendatabank gingen leveranciers en gebruikers met elkaar in gesprek. Op basis van dit overleg heeft nu ook IMAGE-V een nieuw aanbod uitgewerkt, dat een gegroepeerde aankoop wil stimuleren, maar vooral vernieuwend is op vlak van updatefrequentie.

Na de WVI-kennisdag van 1/10 en de nieuwe voorstellen van CycloMedia en Vansteelandt, was het uitkijken naar de reactie van IMAGE-V. Hun product combineert nog steeds de bestaande beeldendatabank met een nieuwe 360° beeldendatabank (incl. LiDAR-puntenwolk) van alle berijdbare wegen bij aanvang van de overeenkomst. Nieuw is echter dat IMAGE-V na de eerste rit een jaarlijkse actualisatierit uitvoert ter hoogte van alle bij de overheid geregistreerde wijzigingen van berijdbare wegen in het openbaar domein. De meldingen van GRB-anomalieën bij Informatie Vlaanderen geldt hierbij als basis. Anomalieën zijn een aparte entiteit binnen het GRB (ano). Deze komen tot stand via GRB-meldingen (via het GRB-meldingensysteem, via CRAB-meldingen of as-builtplannen) of op basis van de detectiesystemen bij Informatie Vlaanderen zelf (o.b.v. luchtfoto’s, perceelsplannen…).

Deze nieuwe aanbieding heeft een contractduur van 4 jaar en wordt jaarlijks gefactureerd. Er wordt een BASIC en een PRO versie aangeboden. De BASIC versie op maat van gemeenten biedt 5 gelijktijdige gebruikers aan een zeer competitieve prijs. De PRO versie biedt een onbeperkt aantal gebruikers en een getrapte volumekorting vanaf 500 tot 2000 km. Naast de korting wil deze formule een gegroepeerde aankoop ook stimuleren door de data aan te bieden in één publicatie, waardoor alle deelnemende gemeenten toegang krijgen tot mekaars beelden. Dit kan interessant zijn voor bijvoorbeeld politiezones, intercommunales of intergemeentelijke huisvestingsdiensten.

Filmpje van de nieuwe aanbieding: https://youtu.be/2Jxt8h0cvJ0

Merk op dat het nog steeds mogelijk blijft om te kiezen voor een individuele offerte op maat op basis van de reeds bestaande formules (d.w.z. bijvoorbeeld zonder updates of zonder de jaarlijkse updates ter hoogte van GRB-anomalieën of met een volledige 2- of 4-jaarlijkse update…).

Onze mening

IMAGE-V heeft als bijkomend voordeel dat de historische beelden (2014-2016) beschikbaar blijven en dat de verschillende plugins (ook QGIS) reeds ontwikkeld en beproefd zijn. En ook hier is het mogelijk om zelf ingewonnen data aan de viewer toe te voegen.

Dit aanbod van IMAGE-V is wel vernieuwend door de systematische, gerichte jaarlijkse bijwerking. Voor een kleine meerprijs ten opzichte van de klassieke formule, krijg je als gemeente hiermee quasi permanent een volledig up-to-date zicht op je openbaar domein. Qua prijs zit de nieuwe BASIC-formule ergens tussen de klassieke scenario’s die ze tot nu toe aanboden voor een volledige 4-jaarlijkse en 2-jaarlijkse update. Ten opzichte van de volledige 1-jaarlijkse update betekent dit voorstel een halvering van de prijs.

Let wel: een gegroepeerde aankoop is echter enkel mogelijk binnen de PRO-versie. Zelfs met maximale korting (vanaf 2000 km) is dit scenario een klein beetje duurder dan de BASIC-versie, maar wel met dat verschil dat er een onbeperkt aantal gelijktijdige gebruikers mogelijk is en dat je als gemeente toegang krijgt tot beelden van de andere deelnemers van de gegroepeerde aankoop. Een organisatie die echter niet geïnteresseerd is in beelden van andere gemeenten en met 5 simultane gebruikers genoeg heeft, is dus goedkoper af met een individuele aankoop van de BASIC-versie. En wie genoeg heeft aan een 4-jaarlijkse update en geen tussentijdse bijwerkingen wil, blijft zelfs nog iets goedkoper af met de klassieke formule.

Op de GISCO van het voorjaar 2020 wordt dit aanbod nog eens toegelicht door IMAGE-V zelf. Wie intussen meer info wil, of een offerte op maat, kan alvast terecht bij info@image-v.be.

Categorieën: Mobile mapping

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.