Drukte live in kaart in Brugge

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Het nieuwe online dashboard in Brugge, genaamd VLOED, maakt het nu mogelijk om de drukte in de winkelstraten in realtime te volgen. Dankzij sensoren en artificiële intelligentie kunnen bezoekers, handelaars en investeerders gemakkelijk zien hoe druk het is, van blauw bij rustige momenten tot rood bij grote drukte.

Het systeem maakt gebruik van CrowdScan-sensoren die passanten registreren via radiogolven, en slimme camera’s die het type passant herkennen zonder beelden op te nemen, volledig in lijn met de privacyregels. Deze gegevens worden vervolgens weergegeven op het online dashboard, dat de drukte in verschillende winkelstraten van Brugge in real-time laat zien.

De samenwerking tussen Brugge en Gent, met financiële steun van de Vlaamse en Europese overheid, heeft geleid tot dit innovatieve project. Niet alleen investeerders en handelaars profiteren hiervan, maar ook de stad zelf. Door te begrijpen waar en wanneer drukte piekt, kunnen investeerders betere beslissingen nemen bij het zoeken naar handelspanden, terwijl handelaars hun personeelsbezetting kunnen aanpassen aan verwachte druktepieken.

Het systeem wordt ook gebruikt voor veiligheidsdoeleinden, zoals tijdens evenementen zoals De Warmste Week, waarbij het aantal personen per vierkante meter live werd opgevolgd. Dit stelde de autoriteiten in staat om snel in te grijpen wanneer de drukte te groot werd.

Wil je zelf controleren hoe druk het is in Brugge? Ga naar het druktedashboard en ontdek het in een oogwenk.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.