Geopunt vernieuwd!

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Op 23 januari 2023 werd de vernieuwde Gepunt live in de ether gezet. Het gekende portaal naar de Vlaamse ruimtelijke data en applicaties kreeg na jaren trouwe dienst een serieuze update. De nieuwe technologie achter de schermen zorgt ervoor dat er modulair gebouwd kan worden, hierdoor is de toepassing meer flexibel en kan er makkelijker opgeschaald worden. En Geopunt is vanaf nu ook gewoon te gebruiken op een mobiel toestel. Het afgelopen jaar 2022 kende Geopunt meer dan een miljoen gebruikers (waarvan 47% dagelijks, en 67% professioneel).

Op 26 januari ging er een online demo met ruimte voor vragen. De volledige opname van anderhalf uur kun je hier bekijken. Ook de presentatie als document is gepubliceerd als naslagwerk.

Dit blogartikel is geen handleiding voor Geopunt. We houden het bij een samenvating van de meest opvallende aanpassingen en een oplijsting van de bezorgdheden die in de chat werden geuit (en de antwoorden vanuit Digitaal Vlaanderen):

  • Uitleg en instructievideo’s (er komen er nog meer) vind je onder de menu rechts boven “Aan de slag”
  • Je kan geen hoogteprofiel meer maken in Geopunt. De digitale terrein modellen (DTM) zijn wel nog steeds als dataset toe te voegen aan Geopunt of via de plugins aan QGIS en ArcMap en ook de functionaliteit om een hoogtprofiel aan te maken blijft via de plugin beschikbaar.
  • De functionaliteit van de plugins voor QGIS en ArcMap blijft bewaard. Er wordt gewerkt aan een optimalisatie van de plugins, én er komt een nieuwe voor ArcGIS Pro.
  • De ‘Reis door te tijd’ kaarttoepassing is niet meer beschikbaar zoals het was. Maar je kan alle kaarten die daar werden getoond wel raadplegen via Lagen > Achtergrond > Tabblad ‘Historisch’. Bij het overschakelen tussen de kaarten daar gaat de overgang geleidelijk, zo blijft die functie van de historische kaartoepassing bewaard.
  • Er is geen afzonderlijke kaarttoepassing ‘Gewestplan’ meer. Maar je kan het gewestplan oproepen via Lagen > Lagen toevoegen > Bouwen en wonen > Ruimtelijke ordening > Gewestplan
    • Hier moeten we opmerken dat de rest van Digitale stedenbouwkundige informatie (DSI) hier maar fragmentarisch aanwezig is : de contouren van gewestelijke en gemeentelijk RUP’s ontbreken
    • Gebruik voor dit thema best de externe kaarttoepassing ‘Geoportaal Ruimtelijke Plannen en Verordeningen’ > deze kun je oproepen via : Menu > Kaarttoepassingen > Externe kaarttoepassing > Geoportaal Ruimtelijke Plannen en Verordeningen
      • Aan die kaarttoepassing wordt hier nog een afzonderlijk blogartikel gewijd
    • To-be. In een verdere ontwikkelfase wordt werk gemaakt van slimme doorverwijzingen zodat je met een klik op het gewestplan in Geopunt doorgelinkt wordt naar het Geoportaal Ruimtelijke Plannen op dezelfde aangeklikte locatie.
  • Sommige kaarten worden pas zichtbaar vanaf een vast ingesteld zoomniveau. Hierdoor kan het zijn dat je ze niet ziet als je op een te kleine schaal kijkt.
  • Er is geen printtool meer, om beelden op te slaan moet je een print screen nemen of een kniptool gebruiken. De discussie is nog niet van de baan, DV bekijkt of printen terug kan opgenomen worden.
  • Maandelijks worden updates aan de applicatie doorgevoerd (zoals het toevoegen van nieuwe lagen). De data in reeds aanwezige lagen worden onmiddellijk bijgewerkt aan de hand van de webservices.
  • Een eigen kaart mashup bewaren voor later is niet mogelijk, want er is geen ‘save’-knop voorzien. TIP : via een creatieve workaround lukt het wel om een eigen loketje terug op te roepen. Namelijk door de kaart te ‘Delen’ worden alle datasets en instellingen opgeslagen, ook de eventuele transparantie van de lagen. Zet de verkregen URL in je favorieten of deel ze met anderen voor een vlottere communicatie. Er staat nu geen beperking meer op hoe lang deze linken online beschikbaar blijven. Ook de URL’s die het afgelopen jaar nog met de oude Geopunt zijn gemaakt, blijven nog beschikbaar.
  • Handig om weten is dat wanneer het tabblad niet gesloten wordt of wanneer de browser na sluiting hersteld wordt, de lagen aangevinkt blijven.
  • Lees meer over URL paramaters https://www.vlaanderen.be/geopunt/aan-de-slag/de-kaart-gebruiken/parameters-gebruiken-om-een-url-op-te-bouwen
    • TIP : om meerdere percelen in één keer te visualiseren maak je gebruik van de parameter ‘perceel’ in de URL opbouw. Daarbij moeten de verschillende percelen van elkaar gescheiden worden door een ‘|’-teken. (AltGr + 1 op meeste toetsenborden).
  • Kleuren van lagen kunnen niet aangepast worden, deze zijn ingesteld door de data eigenaar.
  • De achtergrond kaart combi GRB en OSM toont het GRB dat op OSM ligt, om Vlaanderen zo te situeren (geen eilandkaart). Dus je ziet in Vlaanderen geen verschil. DV zal later nog apart een achtergrond laag van OSM toevoegen zodat je ook enkel OSM kan zien.
  • Vragen over de tekentool
    • Met een klik een perceel omlijnen : dit wordt door het ontwikkelteam bekeken
    • Het exporteren van je tekening is niet mogelijk (reden: het financieel haalbaar houden van de vernieuwing)
    • Er wordt nog geëvalueerd of je bij het tekenen een maat kan meegeven (bijvoorbeeld de lengte van een lijn of de radius van cirkel).

Inschrijven op de nieuwsbrief van Geopunt kan hier:

Er staan infosessie op de planning waarbij hands-on training wordt gegeven over het gebruik van Geopunt vanuit het principe ‘Train de trainer’. Voor maximaal 2 leden per organisatie. Dit is nu te boeken!

Nog honger naar meer info? lees alles na op de publieke infopagina.

Categorieën: Geoloket

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.