OpenRouteService – deel 1: online

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Een kleine reeks om je bekend te maken met de route service van OpenStreetMap. In dit eerste deel een kennismaking met de online tool: https://openrouteservice.org/

Wanneer je op de site komt is het niet onmiddellijk duidelijk wat je er op kan aanvangen, het zit in een klein hoekje.

In de balk die te voorschijn komt (bij het klikken op het pijltje in het rode cirkeltje hierboven) krijg je eerst de keuze voor je vervoersmiddel. Wissel zeker eens van soort fiets of voetganger als je je berekening hebt gedaan, of je voor ‘Bike’, ‘Road Bike’, ‘E-bike’ of ‘mountainbike’ kiest is van invloed op de berekende route en tijd.

Daaronder kan je kiezen voor een routeplanner: ‘Find & Go’ of een bereik berekenen: ‘Reach’

De routeplanning ‘Find & Go’ wijst zichzelf uit, als werkt het een beetje stroef, voor een online routeplanning zijn er efficiëntere online te vinden (Google Maps, Waze,…).

Interessant en minder vlot beschikbaar op het internet is echter de ‘Reach’ waarmee je isochronen kan berekenen. Bij de parameters moet je kiezen voor afstand (distance) of tijd (time), aangeven wat de maximale afstand (of tijd) is die je wil laten berekenen (range) en in hoeveel stappen (intervals) je het resultaat wil zien.

Hier zie je een berekening voor de tijd die een auto nodig heeft om naar de kantoren van WVI te rijden met een ‘range’ van 30 minuten en ‘intervals’ van 5 minuten. Interessant is ook dat de totale bevolking die binnen dat gebied valt meegegeven wordt (bron onduidelijk).

Het resultaat is niet perfect (zie je ter hoogte van Oudenburg een eigenaardig effect en ook bij de grens met Zeeland loopt de isochroon van 30 minuten over die van 25 minuten), maar voor analyses over groter oppervlak kan deze gratis toepassing een grote meerwaarde betekenen. De toepassing zit nog maar aan versie 1.29 en vraagt gebruikers actief om feedback te geven (via de infoknop bovenaan de balk) dus hou ze zeker in de gaten voor toekomstige verbeteringen.

In een volgende blog tonen we hoe je de data kunt raadplegen en de analyse in je eigen omgeving kan uitvoeren.

Met dank aan het onderzoekswerk van Bart Boute.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.