Datawrapper, mooie kaartjes voor publicatie

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Vorig jaar blogden we al over uMap, een online toepassing die toelaat om heel snel een kaartje te maken van een locatie of een route tussen twee punten. Dit jaar breng ik graag Datawrapper op je radar.

Als je ooit een mooie kaart hebt gezien op een nieuwswebsite (of bijvoorbeeld op de website van WVI) is de kans groot dat het gemaakt is met Datawrapper.

Datawrapper is een online platform waarmee je gegevens op een eenvoudige en visueel aantrekkelijke manier kunt presenteren. Het is ontworpen met het idee dat iedereen, of je nu een journalist, GISser, leraar of gewoon een nieuwsgierige ziel bent, in staat moet zijn om gegevens te begrijpen en te delen.

Het maken van kaartjes met Datawrapper is een van de populairste functies van het platform. Met slechts een paar klikken kun je je gegevens omzetten in mooie, interactieve kaarten die je verhaal tot leven brengen.

Laten we eens kijken hoe je dit doet:

  1. Het begint allemaal met het importeren van je gegevens. Of het nu gaat om een Excel-sheet, een CSV-bestand of zelfs een Google Spreadsheet, Datawrapper maakt het gemakkelijk om je data te uploaden.
  2. Datawrapper biedt verschillende kaarttypes, van eenvoudige landkaarten tot meer gedetailleerde regiokaarten. Kies het kaarttype dat het beste past bij jouw data en verhaal.
  3. Nadat je je kaarttype hebt gekozen, is het tijd om je gegevens aan de kaart toe te wijzen. Dit kan betekenen dat je je gegevens koppelt aan specifieke regio’s of landen op de kaart.
  4. Een van de leuke dingen van Datawrapper is dat je de stijl van je kaart kunt aanpassen aan jouw voorkeuren. Verander de kleuren, voeg labels toe, pas de grootte van de tekst aan – de mogelijkheden zijn eindeloos.
  5. Wil je je kaart interactief maken? Met Datawrapper kun je tooltips toevoegen, zodat wanneer iemand met de muis over een bepaald gebied beweegt, er meer informatie wordt getoond.
  6. Last but not least, als je tevreden bent met je kaart, kun je deze publiceren en delen met de wereld. Je kunt de kaart insluiten op een website, delen via sociale media of zelfs afdrukken voor gebruik in presentaties.

Hoewel kaarten maken een de meest populaire toepassing is van Datawrapper kan je er ook ander datavisualisaties creëren zoals grafieken en tabellen.

Het bedrijf draait omzet via grote gebruikers als The New York Times, Reuters, AP,… waardoor ze de kleine gebruiker zonder beperking visualisaties kunnen laten aanmaken en publiceren. Je hoeft zelf geen account te maken om aan de slag te gaan.

Als je dit zelf al eens gebruikt hebt of een mooi voorbeeld in het wild hebt gespot, zet het gerust in de commentaren!

Categorieën: Tips en tricks

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.