Ai in Qgis, we moeten mee…

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Voorbije weken kwamen enkele AI toepassingen in Qgis op de radar. Ik ging er nog niet mee aan de slag maar wil ze niet achter de hand houden tot ik “ooit eens” de tijd heb om ze te testen. Warme oproep om ze zelf uit te testen en je bevindingen met ons te delen (via gis@wvi.be).

Tracing

Deze blies me het meeste van mijn sokken, hoe veel tijd denk je te kunnen besparen met een dergelijke tool?

QGIS AI Map Tracing Plugin

Deze QGIS AI Map Tracing Plugin (januari 2024) is een baanbrekende tool die het digitaliseren van PDF’s en GeoTIFFs in GIS-workflows stroomlijnt door middel van machinaal leren. Voorheen tijdrovend werk wordt nu binnen enkele minuten afgehandeld dankzij de AI-autocomplete, waarmee lijnen en polygonen moeiteloos worden getraceerd, wat de productiviteit verhoogt en de arbeidsintensiteit vermindert. De plugin beschikt over een op maat gemaakt AI-model dat nauwkeurig is getraind om rasterfuncties te herkennen en om te zetten in nauwkeurige vectorgegevens. Bij hoog gebruik wordt een (zeer betaalbaar) abonnement aangeboden maar er is een gratis versie die voor sporadisch gebruik in een gemeente voldoende moet zijn.

Rasterbeelden segmenteren

Om rasterbeelden om te zetten in vectoren vond ik tot nu toe twee plugins.

GeoAI plugin

De GeoAI-plugin voor QGIS maakt gebruik van het Segment Anything (SAM) beeldsegmentatiemodel ontwikkeld door META. Deze plugin stelt gebruikers in staat om afbeeldingen op te delen in verschillende delen of objecten, waardoor het gemakkelijk wordt om objecten te identificeren, delen van afbeeldingen te isoleren en afbeeldingen te verbeteren door bepaalde delen ervan te benadrukken of te verwijderen. Met GeoAI kunnen gebruikers nauwkeurig en automatisch afbeeldingen segmenteren, wat handig is voor taken zoals beeldverwerking, computer vision en geospatiale analyse binnen QGIS.

Deepness: Deep Neural Remote Sensing

De Deepness-plugin voor QGIS is ontworpen als een hulpmiddel voor casual gebruikers die niet bekend hoeven te zijn met machine learning. De plugin verbergt alle complexiteit achter een eenvoudige gebruikersinterface, zodat de gebruiker gemakkelijk zijn gegevens kan verwerken met de kracht van deep neural networks.

Natuurlijk moet het model eerst worden gemaakt door een gebruiker die bekend is met machine learning maar de volledige complexiteit van de verwerking is geïmplementeerd in de plugin. Met de uitgebreide handleiding die ze voorzien wil ik de uitdaging wel eens aangaan.

LLM in Qgis

Chat GPT kon natuurlijk niet ontbreken!

QGPTAgent

De QGPT Agent is een krachtige plugin voor QGIS die gebruikmaakt van de geavanceerde natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden van het OpenAI GPT-model om verschillende processen in QGIS te automatiseren. Met deze plugin kunnen gebruikers communiceren met de QGIS-software door natuurlijke taalopdrachten te gebruiken, waardoor de tijd en moeite die nodig is om verschillende taken uit te voeren aanzienlijk wordt verminderd.

Oproep

Heb je een van deze getest, mis ik nog een zeer goeie of heb je iets anders hierover te vertellen, zet het in de comments of laat ons weten via mail!

Categorieën: QGISTips en tricks

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.