Pylonen en masten terugvinden met DHMVII (in Qgis)

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

In enkele gemeentes is de zoektocht naar door de mens gemaakte landschapselementen die hoger zijn dan 15 meter aan de gang. In een vorig artikel werden al alle mogelijke bronnen van pylonen en antennes opgelijst. Een andere benadering is gebruik maken van het ‘Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II’ met een resolutie van 1 meter. Zoals je zal zien is het geen absolute oplossing, maar goed om een indicatie te krijgen en een fijne GIS oefening.

Via de downloadtoepassing van Vlaanderen kan je een digitaal terreinmodel (DTM) en digitaal surface model (DSM) van Vlaanderen downloaden. DTM geeft het maaiveld weer, DSM geeft de waarde van de hoogte van de bovenkant van alle elementen (grond, huizen, bomen, pylonen,…)  als je de twee van elkaar aftrekt krijg je de hoogte van de elementen ten opzichte van het maaiveld.

Via Qgis is het heel eenvoudig om rasterberekeningen te doen.

Om de rekentijd te beperken is het nuttig om het raster zo klein mogelijk te maken. Met een contour van de gemeente en de functie “raster op maskerlaag clippen” is dit snel uitgevoerd.

Om de DTM en DSM van elkaar af te trekken heb je het venster “rasterberekening” nodig:

Je maakte een eenvoudig rekensommetje:

Nu kan je van dit resultaat nog eens 15 meter aftrekken of met de visualisatie gaan spelen om enkel de punten hoger dan de gevraagde waarde weer te geven.

Kies hiervoor bij symbologie voor “Gepaletteerde/Unieke waarden”, klik daarna op classificeren (en heb even geduld).

Met het minnetje kan je alle hoogtes onder je richtgetal wissen, de kleur kan in groep gewijzigd worden door enkel te selecteren en via rechtermuisknop ‘kleur wijzigen…’ te kiezen.

In onderstaande afbeeldingen zijn alle punten tussen 15 en 20 meter boven het maaiveld groen gekleurd, meer dan 20 meter boven het maaiveld is rood.

In volgorde kan je hieronder een GSM mast, een hoogspanningspyloon, windmolen en twee verlichtingspalen van een voetbalveld ontdekken…. naast de kruinen van heel wat bomen.

GSM mast naast boom.
Pyloon in dorpscentrum.
Windmolen naast autostrade.
Verlichtingspalen bij voetbalveld. Merk op, niet alle zijn door het DHM gedetecteerd.

De conclusie is dat deze oefening wel een indicatie kan geven van de locatie van dergelijke elementen maar geen uitsluitsel.

In combinatie met de beschikbare data kan deze oefening een goede aanduiding geven van de hoogte van de elementen en kunnen misschien gelijkaardige structuren in dezelfde lijn teruggevonden worden.

Nog een tip uit Deinze (Sam Blok): bepaal een minimumhoogte die hoger is dan de lichtmasten van je lokale voetbalploeg om politiek gevoelige discussies te vermijden…

Categorieën: QGIS

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.