GIS-data als basis voor belasting op masten en pylonen

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Een vijftigtal gemeenten in Vlaanderen heffen al een taks op masten en pylonen. Meer en meer gemeenten “ontdekken” de laatste tijd deze mogelijkheid en vragen hun GIS-coördinator om de masten op hun grondgebied in kaart te brengen. Er bestaan hier echter verschillende bronnen voor, en de ervaring leert dat je ze best allemaal eens met mekaar vergelijkt om een volledig overzicht te krijgen.

Er bestaat geen wettelijke grondslag die het heffen van een taks mogelijk maakt, maar veel gemeenten doen dit zelf al jaren, omwille van de landschapsverstorende en schadelijke gezondheids- en milieueffecten. In een Vlaamse omzendbrief (BB 2007/02 van 9 februari 2007) werd op basis van eerdere rechtspraak aanbevolen om GSM-masten van een dergelijke belasting te ontzien.

Het heffen van dergelijke belasting begint uiteraard met het in kaart brengen van de masten en pylonen die hiervoor in aanmerking komen.

  • De hoogspanningsmasten zijn in principe te consulteren via https://webkaart.hoogspanningsnet.com/. De data is door Michel Stuyts (waarvoor dank, nvdr) GIS-gebruiksklaar gemaakt via dit zip-bestand. Deze bron is echter niet altijd exhaustief voor wat de pylonen betreft.
  • Het is daarom noodzakelijk om de objectlaag Knw (kunstwerken) uit het GRB te raadplegen. Filter hier op LBLTYPE ‘hoogspanningsmast / openbare tv-mast’. Verder dan dit type kan er niet gecategoriseerd worden. Of het om een hoogspanningsmast, zendmast of andere gaat, kan je hier dus niet uit afleiden.
  • Om helemaal volledig te zijn, check je best zeker ook OpenStreetMap. Filter daarvoor best op de tag power=tower. De eenvoudigste manier om dit te doen is via QGIS-plugin van QuickOSM. Via deze plugin kan je ook zeer snel zoeken binnen een bepaalde gemeente of provincie.
  • GSM-masten kan je raadplegen op http://www.sites.bipt.be/ of via de downloadbare kaartlaag “zendattennes” op Geopunt. Deze laag bevat alle vergunde zendmasten (telecom, maar ook radio).

Er wordt ook vaak een minimumhoogte bepaald, die kan variëren van gemeente tot gemeente (meestal tussen de 15 en de 20 meter). De hoogtes van de pylonen kan je niet afleiden uit de vermelde bronnen. Via mobile mapping-toepassing (meten in de puntenwolk) of via een berekening o.b.v. het DHMVII (methodiek in QGIS).

Nog een tip uit Deinze (Sam Blok): bepaal een minimumhoogte die hoger is dan de lichtmasten van je lokale voetbalploeg om politiek gevoelige discussies te vermijden…


1 reactie

Wouter Verhelst · 18 december 2019 op 13:21

Feedback van Leen Vandenbussche (Oostrozebeke):

Voor de hoogspanningsmasten heb ik rechtstreeks contact genomen met iemand van Elia. Die kon de exacte hoogtes geven.

Voor de financiële dienst maakte ik vervolgens een webloket en een overzicht waarop ze zich verder konden baseren.
https://oostrozebeke.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=777ed6d60bea4771853c0ec9da4199ae

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.