Gis-software koppelen met Streetview beelden

Gepubliceerd door Leen Moeyaert op

Heb jij naast je Gissoftware desktop programma, de Google Streetviewbeelden raadpleegbaar staan en wenste je dat er een koppeling tussen beide was? Lees dan zeker verder, want in dit artikel wordt getoond hoe je deze link legt.

ArcGIS Pro

Voor ArcGIS Pro bestaat een plug-in die je kan downloaden van Github: Streetview met ArcGIS Pro desktop ProAddins.esriADDinX. Vervolgens start je deze in verkenner en wordt die aan ArcGIS pro toegevoegd. https://github.com/jsimpson746/arcgis-pro-addins/releases/tag/3.0.

Klik op de knop ‘Google Street View’ en daarna op de kaart. Er opent een webpagina met de Google Street View beelden. Na het navigeren binnen de streetviewbeelden schuift de cursor op de kaart niet mee.

Opgelet voor CEVI gebruikers! De streetview plugin werkt maar vanaf ArcGIS pro versie 3.x maar als je update zullen je CEVI-plugins niet meer werken (na zomer 2023 zou dit in orde moeten zijn).

ArcMap

Om de add-in te installeren voor ArcMap surf je naar Google Street View Python Add-in for ArcMap – (arcgis.com) en kies je om de addin te downloaden. Installeer deze via verkenner. Via het tabblad Customize zie je bij ‘Add-in Manager’ dat de StreetViewAddin toegevoegd werd. Om deze te visualiseren klik je via Customize door naar Toolbars en vink je Street View aan. Na deze stappen herkennen we het streetview symbool. Klik deze aan en klik daarna in de kaart. Er opent een webpagina met de Google Street View beelden.

QGIS

Via het tabblad Plug-ins in QGIS krijg je twee mogelijkheden om de streetviewbeelden te koppelen met de kaart.

  • Go2streetview: met deze plug-in openen de streetviewbeelden zich binnen de QGIS omgeving met de google API, je positie zie je op de kaart in QGIS. Deze handigheid is echter betalend.
  • Street View plug-in.

Na het installeren van de Street View plug-in, klikken we op het herkenbare symbool van googlestreetview en daarna op een locatie in de kaart. Met Streetview open je een webpagina met Google Street View. Ook hier schuift na het navigeren binnen de streetviewbeelden, de cursor op de kaart niet mee.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.