Tielt en Lichtervelde ondersteunen lokale handelaars met GIS in corona-crisis

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

In tijden van corona draaien de gemeentelijke communicatiediensten overuren. Veel gemeenten publiceren een lijst met lokale handelaars die tijdens de lockdown open blijven. Tielt en Lichtervelde gebruiken hiervoor GIS als visueel alternatief voor een klassieke lijst. Het registratieformulier wordt automatisch gekoppeld aan een interactieve kaart. Het is een mooi voorbeeld van hoe je met GIS je communicatie kan geo-pimpen.

De voorbeelden zijn geïnspireerd op een geoloket van Knokke-Heist en heeft intussen ook al o.a. in Koksijde en Geraardsbergen navolging gekregen.

In Tielt en Lichtervelde zijn de applicaties relatief snel in mekaar gebokst met de browserversie van ArcGIS Survey123. Daar was het de bedoeling dat het registratieformulier rechtstreeks aan de kaart gekoppeld werd zodat de dienst lokale economie geen of nauwelijks opvolgingswerk heeft om de data zelf aan te vullen. Een tip: het loont de moeite om op voorhand na te denken over het datamodel. Om snel te schakelen is dit in Tielt en Lichtervelde bewust zeer basic en open gehouden. Het nadeel hiervan is dat de data-integriteit niet altijd 100% is. Het veld “type” is bijvoorbeeld een open tekstveld, waardoor je er achteraf nog moeilijk op kan filteren. In Knokke-Heist en Koksijde wordt de kaart niet gevoed door een Survey123-formulier, maar is de lijst van op de website via geocodering achteraf op kaart gezet. Dit betekent uiteraard meer update-werk voor de GIS-beheerder, maar het levert wel consistentere data op, waardoor je bijvoorbeeld in Koksijde wel netjes kan zoeken of filteren op een bepaald type van handelszaak.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.