Nieuw kaartmateriaal services watertoetskaarten

Gepubliceerd door Leen Moeyaert op

Er is een nieuwe omzendbrief van kracht die richtlijnen voor het toepassen van de vernieuwde watertoets uitvaardigt. De richtlijnen houden in dat er met nieuwe overstromingsgevaarkaarten moet rekening gehouden worden.

Tot voor kort (vergunningsaanvragen ingediend voor 1 januari 2023) golden de Watertoetskaarten van 2017 (‘effectief overstromingsgevoelig gebied’ en ‘mogelijk overstromingsgevoelig gebied’). Sinds 1 januari moeten ingediende vergunningsaanvragen getoetst worden aan nieuw kaartmateriaal: de ‘wateradvieskaart 2023’ om te bepalen of er een externe adviesinstantie advies over de watertoets moet verlenen. De ‘pluviale, fluviale en zeeoverstromingsgevoelige gebieden’ vervangen de ‘watertoetskaart 2017’.

De kaarten, die als bijlage bij het watertoetsbesluit gevoegd zijn, kan je raadplegen op het geoloket Waterinfo.be: Watertoets (waterinfo.be) Deze kaarten zijn met het besluit van de Vlaamse Regering van 25 november 2022 goedgekeurd en treden in voege vanaf 1 januari 2023.

De kaarten kan je als webservices in jouw eigen toepassing toevoegen.

Om de url over te nemen, klik je onderaan op het geoloket Waterinfo op de knop ‘Lees meer…’ Daar kan je volgende urls vinden:

Advieskaart: WMS en WFS

Overstromingsgevoelige gebieden vanuit zee: WMTS

Overstromingsgevoelige gebieden pluviaal: WMTS

Overstromingsgevoelige gebieden fluviaal: WMTS

Je vindt ze tevens via https://www.waterinfo.be/kaartencatalogus

of Folder: / (waterinfo.be)

en de advieskaart via https://vha.waterinfo.be/arcgis/services/advieskaart_watertoets_WFS/MapServer/WFSServer?request=GetCapabilities&service=WFS

Hoe laad je deze in in je WAB loket?

In dit voorbeeld de instructies voor het bijsluiten van de laag in de webappbuilder/portalomgeving van de ArcGisEnterprise.

We starten met de WMTS: Overstromingsgevoelige gebieden pluviaal. Open je Web Map in de Portal/Enterpriseomgeving in de Map Viewer. Klik op ‘Toevoegen’ en kies ‘Laag toevoegen vanaf web’

Kies in de pop-up bij ‘Naar welk type gegevens verwijst u?’ voor ‘Een WMTS OCG-webservice’ en geef de url: inspirepub.waterinfo.be/arcgis/rest/services/informatieplicht/overstromingsgevoelige_gebieden_pluviaal/MapServer/WMTS/1.0.0 in. Klik op ‘Laag toevoegen’

Op dezelfde manier kan je ook de url: https://inspirepub.waterinfo.be/arcgis/rest/services/informatieplicht/overstromingsgevoelige_gebieden_fluviaal/MapServer/WMTS/1.0.0 inladen.

Beide lagen staan nu in de WebMap gevisualiseerd. Sleep ze in de content naar de juiste plaats en klik op ‘Opslaan’ om te beëindigen.

Bij het openen van je WABloket zijn de lagen nu zichtbaar.

Wens je liever een download van het kaartmateriaal te ontvangen, contacteer dan de VMM via info@vmm.be.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.