Digitale Vooruitgang en Samenwerking: Sleutelmomenten van de GetSmart inspiratie dag

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Tijdens de GetSmart Inspiratiemiddag op maandag 27 mei kwamen experts en innovators samen om hun inzichten en oplossingen te delen voor de digitale transformatie van Vlaamse gemeenten. Van gedragsanalyses en mediagebruik tot geavanceerde renovatietools, participatieplatforms en energiebeleid – de middagdag bood een rijk palet aan inspirerende presentaties en praktische toepassingen.

Keynote door Professor in de sociale wetenschap Dr. Lieven Demarez

Lieven Demarez gaf ons inzicht in het gedrag en de vaardigheden van Vlamingen in verband met digitaal mediagebruik. Dat inzicht wordt jaarlijks bijgesteld op basis van de digimeter, en heeft in eerste instantie aan dat we richting ‘meer’ digitaal evolueren. Dit wil echter niet zeggen dat de vaardigheden of het vertrouwen in digitale toepassingen een zelfde beweging maken. Lieven bracht ons het volledige plaatje, en legde de link tussen de resultaten van het onderzoek enerzijds, en daarnaast de uitdagingen voor verschillende overheidsniveaus waar ze rekening mee moeten houden. We weten nu onder andere dat het vertrouwen in een overheidsapp hoger is wanneer die vanuit een gemeente beschikbaar gesteld wordt, in vergelijking met een app die de federale overheid lanceert. En Tiktok mag dan wel terecht te mijden zijn vanuit het standpunt van de overheid, het blijft wel 1 van de belangrijkste tools voor Belgische nieuwkomers om hun weg te banen in onze maatschappij.  

Wijk en woon renovatietool

De grote belangstelling voor de wijk en woonrenovatietool van VITO is niet toevallig. VITO slaagde er namelijk in om krachtige toepassingen te bouwen op basis van heel wat data en modellen, die zowel lokale besturen (voor wat betreft de wijkrenovatietool) als energiehuizen (de woonrenovatietool) ondersteunt om maximaal in te zetten op de renovatiedoelstellingen. Pieter Bosmans liet ons onder de motorkap kijken van de beide tools, en liet ons de mogelijkheden zien van de beide oplossingen. We zetten ons schrap om zelf met de tools aan de slag te gaan, en kijken uit naar de verdere ontwikkeling die nog op de planning staan!

SHIFT

SHIFT is een samenwerkingsverband van 15 partners uit de regio Kortrijk : de 13 gemeenten, de intercommunale Leiedal en de welzijnsregio W-13. SHIFT kwam tot leven als een ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ subsidieproject. Vier personeelsleden tillen de digitale shift in de regio naar een hoger niveau.

Met de quote ‘The measure of intelligence is the ability to change’ onderstreept Sofie Hatse het belang van de mens-factor in de adaptatie. Men probeert iedereen – burgers, leidinggevenden en medewerkers van de gemeenten – mee te nemen. We onthouden ook dat de trekkende rol van de Algemeen Directeurs cruciaal is in het wervende verhaal. Lees meer over het project op hun website.

Machine learning as a service

Geert Sinnaeve kwam ons inspireren met het ‘machine learning as a service’ verhaal (oftewel MLAAS):  een City of Things project,  dat stilaan in een volgende fase terecht komt. Het project vertrekt vanuit het verzamelen en beschikbaar stellen van data op basis van machine learning algoritmes om meerdere maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. De stad Roeselare beschikt reeds over verschillende machine learning  algoritmes die data genereren op basis van fotomateriaal. Deze data wordt gebruikt in zowel operationele processen als bij het nemen van beleidsbeslissingen. De idee is om dezelfde algoritmes ter beschikking te stellen voor ieder bestuur, gaande van kleinere lokale overheden tot bovenlokale overheden zoals Vlaanderen.

Low code participatietool

Ward Steeman liet ons een blik werpen op een toepassing in wording die lokale besturen toelaat om op eenvoudige manier burgers te bevragen. De ontwikkeling gebeurde onder de noemer ‘low code’ en specifiek met het low code platform van Microsoft : het Power Platform. De meeste lokale overheden hebben reeds toegang tot dit platform via de standaard Microsoft licenties en kunnen in theorie zelf aan de slag.  Met enerzijds de schaarste aan technisch personeel voor ogen, en anderzijds de mogelijkheid om gebruik te maken van Power Pages om externe websites te bouwen, Power Apps om applicaties te ontwikkelen, en Power Automate om workflows op te zetten, verschijnt een opportuniteit om dit verder te verkennen.  Opgelet wel, ‘low code’ is geen ‘no code’, en anderzijds is het Microsoft platform ook nog sterk aan het evolueren. Nood aan overleg met WVI over wat er mogelijk is? Aarzel niet klop gerust aan bij het Smart team!

Data zonnepanelen

Bart Boute bracht de probleemstelling “hoe als lokaal bestuur een hernieuwbaar energiebeleid voeren zonder primaire databronnen” op de rondetafel. Wat zijn de EPC labels in een wijk, hoeveel PV-installaties zijn er momenteel aanwezig, en wat is de braakliggende potentie op onze daken? Een gemeente zou inzage moeten krijgen in dat soort gegevens, maar de data blijft alsnog in gesloten kluizen zitten. Via automatische objectdetectie (AI) kunnen zonnepanelen herkend worden op grootschalige orthofoto’s. Met die data kunnen GIS’ers aan de slag om in dashboards prognoses te maken over de potentie van energiedelen op bedrijventerreinen.

Categorieën: Get Smart LiveSmart City

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.