Update datalagen Onroerend Erfgoed: belangrijk of niet?

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

In de nieuwsbrief van Agentschap Onroerend Erfgoed werd vorige week aangekondigd dat een een aantal van hun datalagen geupdatet zijn (lees: gestroomlijnd in functie van de Europese INSPIRE-richtlijn). In december 2016 gebeurde dit ook al voor enkel datalagen. De update is in eerste instantie van toepassing op gemeenten die de webservices gebruiken. Omdat de meeste gemeenten echter de gedownloade shapefiles gebruiken, verandert er voor hen in principe weinig (tenzij uiteraard indien de datalagen al meerdere jaren niet meer geupdatet zijn).

De vastgestelde inventarissen worden voortaan slechts ongeveer om de vijf jaar opnieuw vastgesteld, per provincie en steeds voorafgegaan door een openbaar onderzoek (momenteel is Limburg aan de beurt). Aan deze lagen verandert er dus tot nader order niets in West-Vlaanderen. De datalagen van de beschermingen daarentegen veranderen wel bij elk nieuw beschermingsbesluit. Voor deze – dagelijks – bijgewerkte lagen zijn de webservices handig, maar je kan de data hier ook nog steeds rechtstreeks downloaden als shapefiles (in het verzamelbestand ‘aanduidingsobjecten.zip’). Ook deze shapefiles worden dagelijks bijgewerkt.

In de notarisbrieven worden klassiek de beschermingen (de lagen met prefix ‘bes_’) en de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed vermeld. Voor sommige gemeenten is daar sinds 1/6/2016 ook de vastgestelde archeologische zone bijgekomen. De VVSG is momenteel het model van de notarisbrief aan het herzien in functie van een aantal decretale wijzigingen en bekijkt nu ook of deze lagen in feite nog in de notarisbrief thuis horen. De gemeente is zelf immers geen eigenaar of beheerder van de gegevens en al deze info is tegenwoordig voor iedereen raadpleegbaar in de viewer op geo.onroerenderfgoed.be en meestal ook op Geopunt.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.