GRB-conforme as-builtplannen opleggen in je bestek

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Sinds de inwerkingtreding van het GRB-decreet op 1/1/2015 is de gemeente in het kader van de bijwerking van het GRB verplicht om een GRB-conform as-builtplan aan te leveren aan Informatie Vlaanderen. De meest efficiënte werkwijze is uiteraard om deze bepaling ergens in het bestek of in de vergunning als voorwaarde op te leggen aan de opdrachtnemer of uitvoerder.
Ondanks het feit dat het GRB-decreet financiële sancties voorziet (doorrekenen van de kosten naar de gemeente voor het opmeten van de nieuwe toestand), zijn er nog maar weinig gemeenten die dit al standaard in hun procedures hebben vastgelegd. Een interessante best practice die gemakkelijk kan gekopieerd worden is de werkwijze die Wingene sinds kort toepast.

Het originele idee komt eigenlijk van de gemeente Nevele. Bij de aanleg van nieuwe openbare wegenis wordt voorafgaand aan de verkavelingsvergunning een besluit genomen in de gemeenteraad (in de meeste gemeenten heet dit de “zaak der wegen”).

Hierin wordt verwezen naar een apart bestek in bijlage voor het aanleveren van het as-builtplan. Dit bestek is opgebouwd aan de hand van een model van Informatie Vlaanderen. Bijzonder in Wingene zijn volgende zaken (opgepast: niet alles hiervan staat in het modelbestek van Informatie Vlaanderen):

  • De opdrachtnemer wordt hier expliciet zelf verantwoordelijk gesteld voor het tijdig en correct doorsturen van een GRB-conform as-builtplan naar Informatie Vlaanderen.
  • Bij de voorlopige oplevering moet een positief quick-scanrapport voorgelegd worden aan de gemeente.
  • Bij de definitieve oplevering moet een goedgekeurd as-builtplan voorgelegd worden. Dit is ook een voorwaarde voor het vrijgeven van de waarborg.

Daarnaast wordt het aanleveren van een GRB-conform as-builtplan volgens de bepalingen in het bestek nogmaals opgenomen als voorwaarde in de uiteindelijke verkavelingsvergunning (artikel 4). Het bestek wordt aan de vergunning als bijlage toegevoegd.

Meer info over GRB-conforme as-builtplannen (website Informatie Vlaanderen): https://overheid.vlaanderen.be/GRB-As-builtplannen. Daar vind je ook een maandelijks bijgewerkte referentielijst terug van landmeters die bewezen hebben dat ze GRB-conforme as-builtplannen kunnen aanleveren.

Informatie Vlaanderen organiseert ook nog steeds infosessies over deze materie.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.