Al gehoord over Mobilidata?

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Mobilidata is een programma van de Vlaamse overheid met als doel innovatieve verkeersoplossingen te realiseren om het verkeer veiliger, vlotter en duurzamer te maken voor elke weggebruiker. Het wordt ondersteund door imec en verschillende Vlaamse overheidsinstellingen trekken mee aan de kar (MOW, AWV, VVC, EWI en Vlaio).
Mobilidata brengt dit en volgend jaar in totaal 31 datagedreven mobiliteitstoepassingen tot bij de weggebruiker.

In een uitgebreid interview met Natasha Blommaert met de ronkende titel: “Zet data bij elk lokaal bestuur bovenaan de lijst met goede gewoonten” komt een warme oproep aan de gemeentes om  het systematisch bijhouden van verkeersdata een hoge prioriteit te geven. Het is een van de eenvoudigste manieren om de mobiliteitservaring van de inwoners en weggebruikers te verbeteren.

Wegen en Verkeer stelt de mobilidata vrij beschikbaar aan de Google Maps’en en Waze’s van deze wereld waardoor je onmiddellijk het effect ziet van zaken die in GIPOD en de verkeersbordendatabank worden ingevoerd.  En daar zit ook een valkuil. Vaak worden de periodes van afsluiting van een weg veel ruimer genomen dan de daadwerkelijke hinder. Hierdoor wordt de weggebruiker omgeleid terwijl dit niet meer nodig is. De gebruiker verliest hierdoor vertrouwen in de informatie en rijdt af en toe toch langs werken en afsluitingen met gevaarlijke situaties als gevolg.

Het bijhouden van deze databanken ook voordelen biedt voor de eigen organisatie en beleid. Bijvoorbeeld door het faciliteren van calamiteitenroutes of het vermijden van sluipwegen en schoolomgevingen. Het lezen (en motiveren van de beslissingsnemers) waard.

Wil jij meer weten over hoe Mobilidata jouw stad of gemeente kan helpen en voor jou relevant is? Registreer je hier als je uitgenodigd wil worden op de volgende infosessie.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.