Gemeentelijke jeugdinfrastructuur in kaart op jeugdmaps.be

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

In maart 2017 werd jeugdmaps.be gelanceerd. Deze online GIS-tool is een initiatief van vzw De Ambrassade en vzw Mediaraven, twee organisaties die het Vlaamse jeugdbeleid mee vorm geven en ondersteunen. Met de GIS-tool kunnen gemeenten niet alleen hun jeugdinfrastructuur in kaart te brengen, maar ook vrijstelling van onroerende voorheffing aanvragen. Jeugdmaps.be begint op die manier dus het karakter te krijgen van een nieuwe GIS-verplichting. Bekijk het leuke filmpje en informeer zeker eens bij je gemeentelijke jeugddienst of ze reeds op de hoogte zijn.
Momenteel hebben reeds 219 gemeenten een account aangemaakt. De uitnodiging hiervoor is verstuurd naar het contactpunt van de gemeentelijke jeugddiensten die bekend waren bij de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ). Om alsnog een account aan te vragen, kan je een mail sturen naar info@jeugdmaps.be.

Jeugdmaps.be bestaat uit 2 componenten:

  • een webtoepassing met login waarmee gemeenten hun jeugdruimte kunnen in kaart brengen
  • een publieke kaart van de jeugdruimte in Vlaanderen en Brussel (ter beschikking vanaf het najaar). Het is de bedoeling om op deze kaart ook andere gegevens weer te geven van Natuur & Bos, sportinfrastructuur, trage wegen, scholen en bibliotheken…

Er is vooralsnog geen officiële definitie voor jeugdruimte: de interpretatie hiervan ligt volledig bij de gemeente. Het staat de gemeente bijvoorbeeld vrij om een skatepark of een basketveldje wel of niet als jeugdruimte op de kaart te zetten.

De belangrijkste redenen om te werken met jeugdmaps.be:

  • Automatische gegevensuitwisseling met de overheid, beleidsmakers, planners…
  • Een eenvoudige manier om de gemeentelijke jeugdruimte te laten inventariseren door mensen die geen kennis van of toegang tot GIS-software hebben.
  • Je jeugdruimte publiceren op een kaart voor de burger.
  • Vrijstelling krijgen van onroerende voorheffing voor gebouwen erkend voor jeugdwerk. Tot en met 2016 kon deze vrijstelling nog aangevraagd worden d.m.v. het doorsturen van excelbestanden, maar vanaf 2017 is dit niet meer mogelijk.

Er is gestreefd naar maximale afstemming met de bestaande authentieke bronnen: CRAB-adressen, GRB-percelen en -gebouwcontouren worden zoveel mogelijk overgenomen.

In het najaar volgt een tweede release van jeugdmaps.be waarin volgende zaken zullen zitten:

  • exportfunctionaliteit (xls, shp, kml, wfs) met een onderscheid tussen Open Data en niet-Open Data
  • importfunctionaliteit voor reeds bestaande data
  • afwerken van de kaart: gebouwen en publieke jeugdruimte (momenteel niet zichtbaar op de kaart, keuze uit verschillende achtergrondkaarten, meer attribuutinfo beschikbaar…
  • extra zoekfilters

De gegevens worden vanaf dan ook ontsloten via Geopunt. De VVSG-GIS werkgroep volgt dit project op, maar aanvullende feedback of suggesties zijn uiteraard welkom bij info@jeugdmaps.be.


1 reactie

VVSG-GIS 12/5/2017 – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · 16 mei 2017 op 15:41

[…] Toelichting over jeugdmaps.be. […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.