Extra aandacht voor gemeentelijke werkopdrachten in kader van de Hinderpremie

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Sinds 1 juli wordt de Hinderpremie automatisch toegekend op basis van werkopdrachten in GIPOD. Handelaars die in aanmerking komen voor een hinderpremie worden hiervoor automatisch door VLAIO gecontacteerd. Gemeenten komen dus niet meer tussen in de aanvraagprocedure, maar de keerzijde van de medaille is uiteraard dat handelaars geen hinderpremie kunnen krijgen als de gemeente haar eigen werkopdrachten niet correct in GIPOD heeft ingevoerd, In sommige gemeenten worden werkopdrachten soms enkel als manifestatie ingevoerd in de vorm van een toegekende signalisatievergunning in uitvoering van een (gemeentelijke) werkopdracht. Ook in dat geval kan de handelaar geen aanspraak maken op een hinderpremie. Wees daarom extra aandachtig bij het invoeren van innames die gerelateerd zijn aan werken waarvan de gemeente de initiatiefnemer is. Vooral gemeenten die werken met specifieke software voor vergunningen innames openbaar domein moeten extra aandachtig zijn.

Gemeenten die werken met dergelijke software zijn vaak zodanig gewoon aan het feit dat alle vergunningsaanvragen automatisch in GIPOD terecht komen, dat ze soms vergeten dat het invoeren van de signalisatievergunning voor deze gevallen niet voldoende is.

Daarbij nog volgende aanvullingen:

  • de werkopdracht moet de status ‘concreet gepland’ hebben
  • de zone die in aanmerking komt voor een Hinderpremie wordt ook bepaald door de manier waarop de inname ingetekend wordt. Een stukje van een kruispunt bijselecteren betekent bijvoorbeeld ook dat alle aan dat kruispunt palende straten soms ten onrechte in aanmerking komen voor de premie.

Vanuit de VVSG wordt wat extra toelichting en een duidelijke handleiding gevraagd over de concrete implicaties van de wijze van invoeren in GIPOD op het toekennen van de Hinderpremie, zeker nu dit geautomatiseerd verloopt.

Het blijft ook nog steeds een oud zeer dat de werkopdrachten van bovenlokale instanties (nutsmaatschappijen, AWV…) niet of onvoldoende verfijnd worden. Een dergelijke werkopdracht die bijvoorbeeld in GIPOD concreet gepland wordt met een duur van 40 dagen, maar waarvoor achteraf een signalisatievergunning bij de gemeente wordt geregistreerd (als MAN dus in overlap met de oorspronkelijke WO), met een effectieve hinder van minder dan 30 dagen, genereert in principe ten onrechte een hinderpremie.  Dit lijkt ook een kwestie te zijn van communicatie van de uitvoerende aannemer naar de opdrachtgevende nutsmaatschappij zelf, over de effectieve timing en hinder. De hinderpremie zou een mooie aanleiding kunnen zijn om dit in hun onderlinge overeenkomst op te nemen en om zo de datakwaliteit van GIPOD te verhogen. Dit wordt alvast meegenomen door VVSG, VLAIO en Informatie Vlaanderen in de evaluatie van dit project.

Een hinderpremie kan enkel aangevraagd worden voor werken die minstens 30 kalenderdagen duren, die de hele rijbaan afsluiten en minstens 50 m² innemen. Voor kleinere werken, is dit dus allemaal van minder belang.

VLAIO is voortaan het aanspreekpunt voor alles wat met de hinderpremie te maken heeft (ook GIPOD-gerelateerde zaken): hinderpremie@vlaio.be.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.