Eerste best practice voor het publiceren van een gemeentelijk wegenregister

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Op 1 september 2019 trad het Gemeentewegendecreet in werking (Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen). Dit decreet legt het kader vast voor een geïntegreerde benadering en uniforme regelgeving voor alle gemeentewegen. Nieuw hierbij is de verplichting van het publiceren van een gemeentelijk wegenregister (of “gemeentewegenregister”). Het decreet zelf bepaalt hiervoor nog geen vormvereisten, maar in afwachting van het uitvoeringsbesluit is de minimale vereiste nu de publicatie op de gemeentelijke website van alle gemeentelijke en gerechtelijke beslissingen rond gemeentewegen die dateren van na 1 september 2019. De eenvoudige best practice hiervoor van Blankenberge heeft intussen navolging gekregen in Ruiselede (mét bijhorend kaartje).

Volgens art. 37, § 4 van het Gemeentewegendecreet is de terinzagelegging op het gemeentehuis niet voldoende, maar moet het gemeentelijk wegenregister ook op de gemeentelijke website gepubliceerd worden. Blankenberge was wellicht een van de eerste gemeenten om een gemeentewegenregister op zijn website te publiceren. De begeleidende tekst is prima geschreven en voldoende generiek om in alle andere gemeenten te hergebruiken. Zo is ze recentelijk (met permissie) quasi integraal overgenomen door de gemeente Ruiselede.

Ruiselede ging zelfs nog een stap verder door een begeleidend digitaal kaartje te voorzien. Het decreet spreekt immers ook van een digitale geografische ontsluiting van het gemeentelijk wegenregister, waarvoor de Vlaamse regering de nadere regels zal bepalen (art. 37, § 5). Zoals het ernaar uitziet, komt er dus een nieuwe “GIS-verplichting” bij. Ruiselede maakte hiervoor gebruik van een eenvoudige ArcGIS Online web app die geëmbed werd in de website. De werkwijze kan later eenvoudig overgezet worden naar een eventueel opgelegd sjabloon.

Achter de schermen is VVSG met de Vlaamse overheid nog steeds aan het werken aan dit uitvoeringsbesluit dat de vormvereisten zal moeten specifiëren. Intussen zijn wel al de eerste modelbeslissingen beschikbaar.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.