Koppeling CRAB-Rijksregister pas voor dit najaar

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

De uitrol van het nieuwe datamodel van het Rijksregister (de IT020), en de facto ook de koppeling met het CRAB, wordt omwille van praktische redenen (lees :het vermijden van chaos met de kiezerslijsten) dan toch uitgesteld tot na de verkiezingen.

Voor de inschrijving van personen in het Rijksregister zijn vooral de volgende lijsten van belang:

  • IT019: aangifte van adresverandering (wordt automatisch geannuleerd bij inschrijving in IT020, na controle door wijkpolitie)
  • IT020: adres van de hoofdverblijfplaats (feitelijke hoofdinschrijving in RR)
  • IT028: voorlopige inschrijving (voor adressen die om een of andere reden niet voor bewoning mogen gebruikt worden. Het is immers verplicht om iemand aan het loket in te schrijven op een bepaald adres – legaal of niet. Er stond vroeger een maximumtermijn hierop, maar die is afgeschaft.)

Voor alle duidelijkheid: het is enkel de IT020 die een nieuwe structuur krijgt en gekoppeld wordt aan het CRAB. Inschrijving op een niet- (of nog niet-) bestaand CRAB-adres zal vanaf dan dus niet meer kunnen in IT020, maar wel nog in IT028. Dit betekent dus eigenlijk een verhoging van de kwaliteit van de Rijksregisteradressen, maar de facto ook wellicht meer voorlopige inschrijvingen in IT028 en wat meer werk om deze adressen te regulariseren in CRAB.

Met dank aan Mario Bisschop van Stad Roeselare.

Categorieën: CRABGIS-verplichtingen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.