What3Words, makkelijk locatie communiceren

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Stel je voor, je ligt op het strand, je hebt een hongertje en wil een pizza laten leveren. Hoe vertel je de koerier waar je exact zit? Of je bent aan het boulderen in Fontainbleau en wil je vrienden late weten op welke rots je te vinden bent. Of je bent op wandel in de Ardennen, breekt je been en moet de hulpdiensten laten weten waar exact ze je kunnen treffen…

Het eerste wat je denkt is, x en y coordinaten, simpel toch? Of ik deel mijn locatie via Google maps of Whatsapp. En dat zijn valide oplossingen, maar het communiceren van een reeks nummertjes is omslachtig en te makkelijk om fouten mee te maken. En als je batterij bijna plat is of je hebt amper bereik dan kan het helemaal problematisch worden.

In 2013 ervaarde Chris Sheldrick deze problemen toen hij als organisator van muziekevenementen moeite had om de juiste ingang of zelf de juiste zaal te vinden. Hij besprak zijn probleem met een bevriende wiskundige en What3Words werd geboren. Ze schreven een algoritme die de wereld in hokjes van 3 op 3 meter verdeeld en aan elk hokje een unieke naam geeft op basis van 3 woorden.

Zo wordt de Graslei ///bochten.dekbed.molenaar, Fontainblau wordt ///regenen.visvijver.nichtje en de Ardennen ///palingen.geldauto.sneeuwpret.

De woorden liggen vast voor de 57 biljoen vlakjes waar in de aarde werd verdeeld en ze zijn in 25 talen beschikbaar (op zee enkel in het Engels). Er werd rekening gehouden dat hetzelfde woord niet op twee vlakjes in de buurt van elkaar voorkomen en ook dat gelijk klinkende woorden niet in één ‘adres’ voorkomen.

Op de website what3words.com is een gratis kaarttoepassing beschikbaar voor iedereen te gebruiken, de gratis app is misschien nog handiger. De toepassing is zo licht dat de berekening op je smartphone gebeuren waardoor er geen internetverbinding nodig is om de app te gebruiken.

Hoe what3words offline gebruikt kan worden, legt de oprichter uit in dit filmpje:

Bij de research over dit product kwam ik een blog tegen die wat tegenwind geeft aan mijn enthousiasme. Als je een goede discussie wil lezen over het positieve en negatieve van de toepassing dan klik je hier. Wat is jouw mening? Nuttig of niet?

Categorieën: Tips en tricksUncategorized

1 reactie

Reginald Carlier · 21 december 2023 op 13:56

Lijkt een beetje op g – code waarbij google de aarde in kwadranten verdeelde om adressering gemakkelijker te maken
https://en.wikipedia.org/wiki/G-code#:~:text=G%2Dcode%20(also%20RS%2D,The%20G%20stands%20for%20geometry

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.