Eenvoudig editeerloket voor onthaalbediende (automatisch oppervlakte berekenen)

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

In Beernem wordt elk jaar een actie ondernomen waarbij de burger het groenonderhoud van een stukje openbaar domein onder zijn hoede kan nemen. In ruil hiervoor krijgt die, afhankelijk van de oppervlakte van dat stukje groen, enkele vuilniszakken.

Tot dit jaar werd deze actie bijgehouden in een excel en de oppervlakte op erewoord van de burger aangenomen. Dit leverde echter het probleem op dat er geen duidelijk overzicht was welke stukken groen de gemeentemedewerkers links mogen laten liggen en dat erewoord was vaak ook voor interpretatie vatbaar.

De verwerking van de aanvragen is de taak van de onthaalbediende. Het zoeken naar de locatie en intekenen bleken geen grote drempel, het probleem zat bij het berekenen van de oppervlakte. Dit gaat niet automatisch en een field calculator laten uitvoeren door een GIS-leek is te complex en tijdrovend.

Als mogelijke oplossing werd gekeken naar ArcMap, WAB (via ArcGIS server) en Qgis.

ArcMAP viel al onmiddellijk af wegens gebrek aan licenties. Bij WAB is er geen mogelijkheid om de oppervlakte automatisch te laten berekenen. Bij Qgis is dit echter in de meest recente versie van de software (3.4) ingebouwd.

Werkwijze:

Qgis project aanmaken met enkel de hoogst noodzakelijke knoppen (via rechtermuisknop op een werkbalk kan je panelen en werkbalken afvinken).

Zorg dat plugin Geopunt ingeladen is (om adressen op te kunnen zoeken).

De benodigde lagen inladen, in dit geval: meest recente luchtfoto, kadaster, CRAB adressen, wegen en de meest recente grootschalige luchtfoto (om bij onduidelijk beeld op de recente luchtfoto preciezer te kunnen intekenen)

Stel de waarden van het veld in zoals in onderstaande afbeelding weergegeven (via de eigenschappen van de laag). Let wel dat ook het vinkje bij ‘Standaard waarde toepassen bij bijwerken’ aangevinkt is!

Als laatste maakte ik nog een eenvoudige handleiding voor de onthaalbediende zodat ze iets had om op terug te vallen bij twijfel. Hierin kan je nalezen hoe de werkelijke intekening in zijn werk gaat.

Update op 29/05/2019: Met dank aan Reginald Carlier om mij attent te maken op deze mogelijkheid in Qgis 3.4.
Update op 6/06/2019: Met dank aan Michel Stuyts die terecht opmerkte dat het vinkje bij standaard waarde toepassen moet aangevinkt zijn.


5 reacties

Michel Stuyts · 6 juni 2019 op 09:40

Die “Standaardwaarde” op $area zetten, is heel handig, maar het is wel belangrijk dat ook “Standaard waarde toepassen bij bijwerken” aangevinkt wordt. Op die manier wordt de oppervlakte bijgewerkt als de polygoon aangepast wordt.

  Marloes Decraemer · 6 juni 2019 op 09:49

  Dankje! Ik pas het aan in de tekst!

Stijn Claes · 6 juni 2019 op 11:50

Leuk initiatief en leuke toepassing. Bestaat er ook een manier om automatisch een incrementele ID-nummer te laten toekennen?

  Marloes Decraemer · 6 juni 2019 op 14:44

  Ik vermoed van wel, je kan een functie in het veld standaardwaarde ingeven…

  Jeffrey Bostoen · 11 juni 2019 op 10:04

  Het simpelste is $rownum of @row_number (QGIS 3).
  Opgelet: er mogen volgens mij geen rijen verwijderd worden dan!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.