De Datavindplaats maakt data ‘lovable’

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

Eén portaal waar je alle beschikbare Vlaamse data of services kan terugvinden, met het idee dat als je het hier niet vindt, het niet bestaat… dat is het doel van de Datavindplaats.  Of om het met hun eigen woorden te zeggen: “Met datavindplaats wil het agentschap Digitaal Vlaanderen in eerste instantie een etalage aanbieden waarin op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier inzicht gegeven wordt in data en informatiestromen die vandaag al beschikbaar zijn.”

Het platform is niet allen gericht op open data die door de Vlaamsen instanties gemaakt wordt, ook gesloten data van Vlaanderen wordt er beschreven. Nog belangrijker is echter dat alle andere open data die het Vlaams grondgebied beslaan, van gelijk welke aanbieder, op de Datavindplaats beschreven kunnen/mogen/moeten worden. Dit portaal komt tegemoet aan de nood die ontstaat vanuit het Open Data charter dat zegt dat open data kenbaar gemaakt moet worden op ‘een platform’. De gegevens op de datavindplaats worden automatisch doorgegeven aan het Belgische en Europese dataportaal.

Het doel is om ook privé aanbieders van data op het platform toe te voegen, gesprekken zijn hiervoor nog aan de gang.

Het staat reeds online, allen daarheen: Datavindplaats.be

De ontwikkeling is nog niet af, in de pijplijn zitten nog: het mooier tonen van de relatie tussen dataset en service, voorbeeldweergaves van datasets en geografische data, meer info in de weergave van geo-informatie met een link aar geopunt, de downloadservice van geografische data beschikbaar maken,…

Heb je zelf data die reeds in het metadatacentrum van Vlaanderen beschreven is, ga dan eens gaan kijken of alle velden goed staan in de Datavindplaats, en pas desnoods aan. Heb je zelf open data die nog niet bij Vlaanderen beschreven is, neem dan zeker contact op met Informatie Vlaanderen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.