Een online kaartje maken met ChatGPT

Gepubliceerd door Marloes Decraemer op

In het kader van de GISCO live deed ik een demo waarbij ik, zonder enige kennis van Python of HTML, een online kaartje maakte met de scholen in Blankenberge op. Hiervoor maakte ik gebruik van ChatGPT. Omdat dit een fijne intro tot het gebruik van Large Language Models (LLM) voor elke GISser in Vlaanderen is, heb ik hieronder de stappen uitgewerkt. Voor zij die liever een filmpje kijken testte ik Vimeo eens uit:

De stappen:

Ga naar https://chat.openai.com/ en kies “Sign up”. Doorloop de stappen, je zal een GSM nummer moeten ingeven (ze vragen dit om misbruik te kunnen voorkomen). Al snel kom je op een venster die centraal onderaan volgende balk heeft:

Heb je helemaal geen idee wat je aan het doen bent dan raad ik je aan om het gewoon te vragen. Geef waar ‘Send a message’ staat je vraag in… dit kan perfect in het Nederlands. Hier wat inspiratie:

  • Wat kan jij voor mij doen?
  • Wat is ChatGPT?
  • Waarvoor wordt je meest gebruikt?

Ik werkte aan een presentatie over de nieuwe OGC API’s in Vlaanderen en vroeg ChatGPT daarom bijvoorbeeld dit:

Het is belangrijk om te weten wat de beperkingen zijn van een LLM, vraag dus zeker ook eens:

  • Wat zijn je beperkingen?

Ik ging een stapje verder en vroeg het volgende:
“Kan je je beperkingen in kort beschrijven en formateren in HTML die ingebed kan worden in een wordpress blogpost waarbij elke regel een ander kleurtje heeft?”

Krijg je dit als resultaat: (als je weet hoe je html in een wordpress invoegt natuurlijk, maar ook dat zou je aan ChatGPT kunnenvragen)

Beperkingen van ChatGPT

1. Gebrek aan bewustzijn en emotie
2. Kan onnauwkeurige informatie verstrekken
3. Gevoelig voor formulering van vragen
4. Potentieel voor vooringenomenheid
5. Geen kritisch denkvermogen
6. Kan ongepaste inhoud genereren

Er zijn dus wel wat kantekeningen te maken. Ook op vlak van vlak van ruimtelijke zaken staan we als GIS kenner veel steviger dan een LLM:

Maar zoals hij zelf al zei, hij is gevoelig voor formulering van prompts:

Om nu bij de case te komen hoe we ChatGPT als GISser dan wel kunnen gebruiken.

Ik vertrok vanuit een gekende OGC API url van Vlaanderen, die van de POI’s. Ik was nieuwsgierig welke items ik aan de url kan toevoegen om een filtering aan serverkant te bekomen: (De url moest ik zelf opzoeken en doorgeven!)

Kan je me een overzicht geven van de meest gebruikte selectieopties die aan een OGC api url kunnen toegevoegd worden aan de hand van de URL https://geo.api.vlaanderen.be/POI/ogc/features/collections/POI, voor educatieve doeleinden dus met een beschrijving wat je juist doet in de actie en een algemene syntax er bij zodat het gemakkelijk in andere situaties kan gebruikt worden, formateer dit in html om mooi weer te geven in een wordpress blog.

OGC API Selectieopties

Meest Gebruikte OGC API Selectieopties

  • Selecteren op ID:

    Hiermee kun je een specifiek element identificeren en ophalen op basis van zijn unieke ID.

    Syntax: ?id=<element_id>

  • Filteren op Attributen:

    Hiermee kun je elementen filteren op basis van specifieke attribuutwaarden.

    Syntax: ?attribute=<waarde>

  • Begrenzen van het Aantal Resultaten:

    Hiermee kun je het aantal resultaten beperken dat wordt geretourneerd.

    Syntax: ?limit=<aantal>

  • Paginering:

    Hiermee kun je resultaten verdelen over meerdere pagina’s.

    Syntax: ?page=<pagina_nummer>&per_page=<resultaten_per_pagina>

  • Sorteren:

    Hiermee kun je de volgorde van de resultaten aanpassen op basis van een specifiek attribuut.

    Syntax: ?sort=<attribuut>:<volgorde>

nu wou ik wel eens testen of hij de url ook kon opbouwen:

De url van de service wist hij nog vanuit vorige prompts, het is nuttig om over één onderwerp in één chat te werken, linksboven kan je een nieuwe chat starten. Het algoritme onthoudt wat je in vorige vragen gesteld hebt en bouwt daar op voort (al is dat niet áltijd succesvol).

Hoe je deze ‘filtering aan serverkant’ in je GIS omgeving gebruikt zal ik in een later artikel uitwerken, maar om nu snel resultaat te zien vroeg ik aan ChatGPT om het in een online kaartje (op basis van leaflet) te gieten.

“Kan je de html schrijven die de informatie van deze url ‘https://geo.api.vlaanderen.be/POI/ogc/features/collections/POI/items?filter=THEMA_NAAM EQ ‘Onderwijs’ AND GEMEENTE EQ ‘Blankenberge”  weergeeft in leaflet met de kaarthoogte 300 pixels?”

Het resultaat die ChatGPT me terugheeft, plak ik in een tekstdocument, ik verander de extentie van .txt in .html, dubbel klik op het documentje et voila, het plannentje hieronder verschijnt in mijn browser.

Leaflet Kaart

Ik herhaal nog eens dat ik geen letter Python, Leaflet CSS of JavaScript kan schrijven (het is dankzij ChatCPT dat ik weet dat deze talen gebruikt worden). Maar met wat basiskennis van de online wereld en GIS heb ik er met ChatGPT een hele skillset bij.

Dus moeten we bang zijn van AI als GISser? Nog niet onmiddellijk, gezien de beperkingen die dit soort AI (een Large Language Model) heeft op ruimtelijk vlak zie ik ons niet snel uit de markt geconcurreerd. Je moet een basiskennis hebben om de juiste prompts op te stellen en om zeker te weten dat het resultaat inderdaad op iets trekt. Het is als GISser wel onze taak, vind ik, om mee op de kar te springen en te kijken hoe we deze technologie kunnen gebruiken om ons werk te verlichten of te versnellen.

Categorieën: Tips en tricks

2 reacties

Philippe Derynck · 26 september 2023 op 13:57

Cool zeg, ook al een paar keer aan de slag geweest met de OGC API diensten van DV, maar tot nu toe nog veel zinnigs mee kunnen doen en dan vooral niet op desktop niveau.

    Marloes Decraemer · 27 september 2023 op 08:37

    Bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.