Workaround om WFS van DSI te gebruiken

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Een van de interessantste GIS-nieuwtjes vorig najaar was de aankondiging dat er eindelijk een goede WFS beschikbaar was voor het ontsluiten van de data van DSI. Dit maakte het heel eenvoudig om de opogeladen gegevens zonder al te veel voorbereidingswerk direct te hergebruiken in bijvoorbeeld een ArcGIS Online plannenviewer. Sinds begin januari is het echter – om voorlopig nog onduidelijke technische redenen – niet meer mogelijk om de WFS in ArcGIS Online en ArcGIS Pro te gebruiken.

De open source software van QGIS heeft altijd al vlotter kunnen omgaan met OGC webservices. Daar werkt de service wel nog steeds probleemloos. In ArcGIS Pro kan de WFS momenteel niet meer op de normale manier ingeladen worden, maar wel via de Quick Import tool. Daarvoor heb je echter een betalende licentie nodig voor de Data Interoperability extensie, en dat konden wij daarom niet reproduceren.

ESRI Belux is momenteel echter aan het experimenteren met een herbruikbare web app om de DSI-data van heel Vlaanderen te visualiseren. De WFS van MercatorNet is daarvoor met de DSI-lagen door hen gepubliceerd op AGOL.

In AGOL kan je deze – voorlopig aangemaakte – lagen zo toevoegen:

De individuele kaartlagen voor BPA’s en RUP’s kunnen ook als ArcGIS Server webservice toegevoegd worden via deze REST-services:

ESRI Belux is nog volop bezig deze lagen te optimaliseren.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.