WMTS: de performantere variant van WMS

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Meer en meer een worden WMS-webservices gebruikt als achtergrondkaart of om specifieke datalagen te consulteren. Doordat WMS’en hun informatie voortdurend via het internet ophalen, kunnen ze echter een storend vertragend effect hebben op de werking van GIS-software. Een WMTS (Web Map Tile Service) is in feite soort WMS die, zoals het woord het zelf zegt, in de vorm van vooraf gerenderde tiles (kaarttegels) inlaadt, waardoor de webservice aanzienlijk sneller werkt. Niet elke GIS-software is momenteel reeds in staat om een WMTS te consumeren – in desktop-GIS is er meestal geen probleem – maar gezien de performantiewinst is het zeker de moeite om eens te onderzoeken of je WMS-lagen niet kunnen vervangen worden.

Het toevoegen van een WMTS verloopt op dezelfde manier als bij een WMS. In QGIS gebeurt het via dezelfde knop (WMS/WMTS toevoegen), in ArcMap en in ArcGIS Pro wordt er een onderscheid gemaakt tussen “Add WMS Server” en “Add WMTS Server” (in ArcCatalog). Vooral in de webmaps van ArcGIS Online is het performantieverschil duidelijk merkbaar.

Informatie Vlaanderen heeft zijn belangrijkste basiskaarten als WMTS beschikbaar gesteld:

  • Alle beschikbare orthofoto’s
  • GRB, zowel kleur als grijs als vereenvoudigde weergave
  • Atlas der Buurtwegen
  • historische kaarten (Ferraris, Popp…)

Connectiepunt: http://tile.informatievlaanderen.be/ws/raadpleegdiensten/wmts?request=getcapabilities&service=wmts&version=1.0.0 (via copy/paste toe te voegen).

Voor een totaaloverzicht van beschikbare WMTS’en in Vlaanderen en België, zie het onvolprezen overzicht van Michel Stuyts: https://wmts.michelstuyts.be/.


1 reactie

Kaartjes maken met een alternatieve basemap: makkelijk met QGIS – Intergemeentelijk GIS Midwestoverleg · 23 april 2018 op 22:02

[…] Basiskaarten van Informatie Vlaanderen (GRB, orthofoto’s…) kan je uiteraard steeds toevoegen  als WMTS. […]

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.