Heatmaps maken

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Heatmaps kunnen een leuke en visueel interessante manier zijn om puntenlagen weer te geven. Door te spelen met de weergave-instellingenn (kleuren, radius…) is dit bij uitstek een tool waarmee je een kaart een bepaalde boodschap kan laten benadrukken.

In ArcMap gebeurt dit via de Density toolset, maar dit vereist een Spatial Analyst licentie.. Met de gewone Basic licentie (zoasl ondergetekende) kan je de toolset niet gebruiken.

In ArcGIS Pro kan dit echter wel met de Basic licentie, op een zeer eenvoudige manier:

In ArcGIS Online pas je je puntenlaag eenvoudig aan door onder symbologie de tekenstijl “Heatmap” te selecteren:

Ook in QGIS is dit eenvoudig in te stellen via “Eigenschappen”, maar het resultaat oogt visueel minder mooi: de rendering is minder scherp en er ligt – in tegenstelling tot in ArcGIS – ook een volledig canvas over de kaart voor het gebied met nul-waarden. Dit is nogal vervelend en voorlopig vinden we niet hoe dit kan uitgeschakeld worden. In QGIS kan je ook minder eenvoudig spelen met de weergave-instellingen dan in ArcGIS.

Transparant kaartbeeld
Niet-transparant kaartbeeld met hinderlijk canvas voor nul-waarden


2 reacties

Michel Stuyts · 7 april 2020 op 17:36

Als je in QGIS een kleurverloop neemt waarvan één uiterste transparant is in plaats van wit (of een andere kleur) geeft dit een veel beter resultaat dan ArcGIS, omdat dan het hele kleruverloop van veel naar weinig transparant gaat.

    Wouter · 14 april 2020 op 10:22

    Inderdaad, goeie tip. Bedankt Michel!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.