Een uniek adressensysteem in Ierland

Gepubliceerd door Bart Boute op

Reizen is altijd een beetje bijleren. Bij de voorbereiding van de zomervakantie in Ierland viel me een code op van 7 karakters als adres van verblijfsaccommodaties en bezienswaardigheden. Het bleek te gaan om de EIRCODE die de locatie van elk huis, appartement of bedrijf uniek definieert elk met een cijfer-lettercombinatie.

De EIRCODE werd in 2015 ingevoerd om een antwoord te bieden op het gebrek aan traceerbaarheid van de erg verspreide bebouwing in het rurale Ierland. Naar schatting 35% van alle adressen in het land hebben geen straatnaam en huisnummer. Hele gebieden worden aangeduid met dezelfde toponiemen, wat de post- en pakketbedeling naar exacte locaties bemoeilijkt. Bijkomend probleem is de tweetaligheid : plaats- en straatnamen worden in het Engels én het Iers (Gaeilge) door elkaar gebruikt.

Eerder dan te werken met coördinaten voor elke locatie heeft de republiek een volledig nieuw databanksysteem van geocodes uitgewerkt. Het gebruik van wereldcoördinaten of het nationaal grid zou te complex geweest zijn voor dagelijks gebruik. De doelstelling was om de code effectief toe te passen als een postadres, dus op brieven en pakketten, en dat opzet is geslaagd. Sinds 2015 zijn 2,2 miljoen adrescodes toegekend. Elke eigenaar kan zelf een ontbrekend adres melden en de code laten aanmaken door de overheid.

De EIRCODE

De code bestaat uit 2 delen gescheiden door een spatie. Voor het eerste deel, de Routing Key, is het land onderverdeeld in 139 regio’s (routing areas), ingegeven door de postbedeling. Voor de Unique Identifier heeft de overheidsdatabank keuze uit 4 keer 25 karakters, voor een totaal van bijna 400.000 unieke combinaties per regio, wat ruim voldoende is. Uit het alfabet worden 15 letters gebruikt, en de cijfer 0-9. Alle karakters staan in hoofdletters. Er zit geen betekenisvolle logica in de identifier. Het lijkt dat de code at random wordt toegekend. Twee buren hebben een totaal verschillende code. Ook alle subadressen binnen een gebouw verschillen grondig.

Alfanumeriek zoeken https://finder.eircode.ie/#

  • Zoek op bedrijfsnaam vb. ‘Louis Mulcahy Pottery’
  • View on Map

Zoeken op de kaart https://finder.eircode.ie/#/map

  • Zoom ver in tot de rode adrespunten verschijnen

Google Maps

Het mooie aan het systeem is dat de EIRCODE gekend is in Google Maps. Blijkbaar is er een synchronisatie van de overheidsdatabank naar Google.

  • Probeer eens ‘V92 NV04’ in de zoekbalk van Google Maps, en accepteer het zoekresultaat in Ierland

Conclusie

Dit artikel is een interessant weetje over hoe Ierland de situatie met 35% adresloze locaties creatief heeft opgelost. De aanpak is overdraagbaar naar andere rurale gebieden in Europa. De situatie in Vlaanderen is helemaal anders. Hier streven we er naar om alle gebouwen te voorzien van een betekenisvol adres (straatnaam, huisnummer, ev. busnummer).

Als er één aanbeveling is blijven hangen uit de bovenstaande ervaring, dan is het deze : het zou handig zijn om in het zoekvenster van Geopunt te kunnen zoeken op bedrijfsnaam zoals bij de Ierse collega’s. Dus, het bedrijf als opzoekbaar POI in Geopunt.

Meer lezen op eircode.ie

Dublin 3D

Als afsluiter van de Ierse omzwervingen nog dit weetje. Net voor de zomer heeft Dublin een grondige update gekregen van het 3D model in Google Maps met een schitterend resultaat. Citaat : It uses computer vision and AI to knit together billions of aerial and street images to create a multi-dimensional ‘immersive’ view.

Om de 3D functionaliteit aan te zetten, kies je onder ‘Lagen’ > Meer > Werldbolweergave AAN

Enjoy the view.

Virtueel zicht op Dublin in Google Maps 3D. Rechts de historische campus van Trinity College.

Bron


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.