Postgraduaat GEO-ICT aan de HOGENT

Gepubliceerd door Bart Boute op

HOGENT heeft het opleidingsprogramma ‘Postgraduaat GEO-ICT’ licht bijgestuurd zodat de reeks meer toegankelijk wordt voor de professionele GIS & ICT’ers. Het postgraduaat heeft tot doel om de kloof te helpen dichten tussen geografen en programmeurs. Coördinator GEO-ICT Pepijn Viaene legt uit.

Het postgraduaatsopleiding 2024 wordt nu gebundeld in één semester (grosso modo van februari tot half juni) waarbij er elke week 1 dag les is. Voorheen was dat één namiddag om de 2 weken gedurende een volledig schooljaar. Met de nieuwe gecondenseerde aanpak hopen we nog meer gemeentelijke GIS-verantwoordelijken en -IT’ers te kunnen aantrekken.

We houden voorafgaandelijk een intakegesprek met de kandidaat-cursist om de verwachtingen te peilen. Leren programmeren met Python en andere technieken is een onderdeel van de cursus. Er is op dat vlak geen voorkennis vereist. We veronderstellen wel een basis GIS kennis van de student. Kaartlagen, features, projecties en het onderscheid tussen punt/lijn/vlak zijn verondersteld gekend, en komen dus niet aan bod. Veel old-school GIS’ers vinden het leren coderen misschien een drempel, maar dat valt goed mee. Vorig jaar hadden we 11 studenten (waarvan slechts 2 programmeurs), 8 daarvan behaalden het postgraduaat. Wie Python eenmaal onder de knie heeft, kan dit niet enkel toepassen op geografische data, maar op data in het algemeen (txt, Excel …). Merk op dat de meer specifieke PyQGIS niet meer wordt gegeven.

De cursist heeft enkel een laptop nodig (en de rechten om software te installeren). Er wordt gewerkt met QGIS, maar ArcGIS Pro kan ook (met een gratis student licentie van de HOGENT).

Je leert :

  • Processen automatiseren, geografische data automatisch verwerken met Python
  • Een webviewer ontsluiten met html javascript
  • Centraal databankbeheer met PostGreSQL/PostGIS (ook te gebruiken in ArcGIS Pro)
  • Agile projectbeheer
  • WMS/WFS delen met Geoserver
  • Kortom : een praktijkgericht aanpak met databronnen en API’s, ruimtelijke databanken, inleiding tot Python, HTML, Leaflet en webtoepassingen met interactieve kaarten.

Er komt ook een gastspreker over GDPR of de OSLO-standaarden. Na de lesweken volgt er geen examen, maar wel de voorstelling van het project dat je tijdens de lesweken zelfstandig uitgewerkt hebt, een praktisch vraagstuk uit de werkomgeving. De bouwstenen die aangeleerd zijn, moet je kunnen toepassen tot een werkend geheel. Voorbeelden van vorige jaren : concessies begraafplaatsen, speelpleinweefsel & kindvriendelijke routes, een viewer Omgevingsloket, … Het onderwerp wordt samen besproken en de uitwerking is onmiddellijk bruikbaar in je professionele context na de lessen.

Wie geslaagd is, ontvangt een postgraduaatsdiploma of een bewijs van voltooiing (voor wie geen bachelor- of masterdiploma bezit).

Praktisch :

  • Prijs : 2.750 EUR
  • Inschrijven nog kan tot begin februari. Contact via geo-ict@hogent.be (Pepijn Viaene)

Het voorlopig lessenrooster 2024 : 13 lesdagen, en de presentatie van het eindproject

Meer informatie over deze opleiding kunt u terugvinden op deze website.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.