Kadasterbevragingen via Magda Online: de eerste bevindingen

Gepubliceerd door Wouter Verhelst op

Nieuw in 2018 – voor gemeenten die tijdig de aansluitingsprocedure konden beginnen – is de toegang tot de meest recente kadastrale info (de befaamde “Consultimmo”-webservice). Deze webservice wordt bevraagd via het platform van Magda Online, Lichtervelde en Tielt zijn intussen aangesloten.

Na de aanmeldingsprocedure wordt de gemeente per mail gecontacteerd door Informatie Vlaanderen over de verdere stappen. Concreet moet de lokale beheerder aan elke gebruiker in het Gebruikersbeheer Lokale Besturen de nodige rollen/finaliteiten geven. Volgende rollen/finaliteiten zijn momenteel beschikbaar:

  • Openbaar onderzoek
  • Onteigening
  • Planbaten
  • Planschade
  • Toekennen premies en voordelen
  • Heffen gemeentelijke belastingen
  • Invorderingsprocedures
  • Inventaris onbebouwde percelen
  • Inventaris leegstand
  • Buitengewone herziening KI’s
  • Bepaling hoegrootheid opcentiemen

Bij elke opvraging in Magda Online moet de gebruiker een rol/finaliteit kiezen. Op basis hiervan wordt elke opzoeking gelogd.

Zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief is de toepassing momenteel nog niet (het is dan ook nog steeds een betaversie). Het vergt enige tijd eer je de manier van opzoeken door hebt. Er zijn handleidingen beschikbaar voor elke service, maar ook deze zijn soms vrij technisch en complex. Hier wordt bij een volgende release wel aan gewerkt door Informatie Vlaanderen.

Vanuit het startscherm kan gezocht worden op INSZ-nummer (Rijksregister) of op ondernemingsnummer:MagdaOnline 3Via het tabblad “Kadaster” zijn nog andere services beschikbaar, zoals ZoekEigendomstoestanden (van een persoon of onderneming):MagdaOnline

Enkele tips:

  • Bij ZoekEigendomstoestanden zijn volgende velden verplicht:
    – mede-eigenaars (0 = mede-eigenaars niet weergeven, 1 = wel weergeven)
    – Jaar, datum of begin/einde: een van deze velden MOET ingevuld zijn. Ik liet het steeds blanco waardoor ik een foutmelding kreeg.
  • Belangrijk om weten bij het opzoeken op perceel (GeefEigendomstoestand) is dat de opzoeking niet gebaseerd is op het kadastraal planperceel (het klassieke perceel, met capakey als ID), maar op kadastraal patrimoniaal perceel (het feitelijke kadastraal goed).MagdaOnline2
    Een kadastraal patrimoniaal perceel bestaat dus uit het nummer van het kadastraal planperceel (capakey) + steeds een partitienummer. Bij het opzoeken van een perceel moet je steeds een partitienummer opgeven, beginnende met ‘P’. Voor een klassiek grondperceel is dat dan ‘P0000’.
  • Afhankelijk van de finaliteit zijn meer of minder gegevens beschikbaar (zie presentatie voor uitgebreide achtergrondinfo):MagdaOnline finaliteitenMet de rol ‘Inventaris onbebouwde percelen’ kan je bijvoorbeeld de zakelijke rechten van de eigenaar niet volledig zien. Begin en einde van het zakelijk recht zijn met deze rol niet zichtbaar, waardoor het interpreteren van de eigendomstoestand van een perceel heel onduidelijk wordt. Daarvoor heb je dan bijvoorbeeld de rol ‘Heffen gemeentelijke belastingen’ nodig.
  • Niet alle finaliteiten uit hoger vermelde matrix zijn al beschikbaar. Ook de historiek van percelen (mutaties) is nog niet beschikbaar.
  • Kadastrale eigendommen zijn enkel opzoekbaar binnen de eigen gemeente. Rijksregisterinfo is wel opzoekbaar buiten de gemeentegrens.
  • Magda Online is enkel geschikt voor punctuele bevragingen. Het is dus niet mogelijk om een lijst percelen te selecteren en daarvan de eigendomstoestand op te vragen (wat bijvoorbeeld wel mogelijk is met de huidige kadastrale zoekmachines in de gemeentelijke software, die gebaseerd zijn op de statische kadastrale legger, toestand 1/1/XXX). Deze bevragingen in bulk zullen pas mogelijk zijn wanneer de softwareleveranciers de Magda-webservices integreren in hun vernieuwde kadastertoepassingen. Momenteel werken alle dienstenleveranciers hard aan het herwerken van hun eigen software.

Conclusie: de kadasterbevragingen via Magda Online doen op het eerste zich wat ze moeten doen voor 1 op 1 bevragingen, maar het vergt momenteel nog wat oefening, zoekwerk en inzicht om ermee te starten. Voor medewerkers die in individuele dossiers regelmatig de meest recente kadastrale info nodig hebben (bv. bij heffing onbebouwde percelen), is dit alvast een enorme stap vooruit, ondanks het feit dat het nog een betaversie is.

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.